De vierde wedstrijd van de nieuwe voetbalcompetitie op zondag 27 september is in Mechelen al met dikke streep aangeduid. ,,Dan gaan we eindelijk weten wie de ploeg van 't stad is'', klinkt het bij de Racing-supporters. Maar ze willen dat de wedstrijd op het veld sportief wordt uitgevochten, al mag er in de tribune wel gejoeld worden. Zolang handgemeen maar uit blijft.

,,Het is na vijf jaar weer eens de derby van 't stad. Dat moet een voetbalfeest worden. Daar krijgen we het antwoord op de vraag wie de ploeg van 't stad is. Op supportersvlak is dat Racing. Als daar 3.000 supporters zijn, zijn het allemaal echte Mechelaars. Zijn er op KV 8.000, dan zijn er 7.000 van buiten de stad'', weet Racing-aanhanger Glen Nason.

Ze weten bij beide clubs dat er op zondag 27 september sfeer zal zijn. Van beide kanten wordt gehoopt dat de strijd op sportieve manier mag verlopen. Dat er in de tribune geroepen wordt en men er visueel en vocaal het maximum wil uithalen is een beetje normaal. Hooligans wil men weren. Het mag niet ontaarden in rellen, noch voor, noch na de wedstrijd.

Voor stad en politie wacht dan een extra inspanning op vlak van ordehandhaving. Maar bij Racing Mechelen wil men op dat vlak een handje toesteken. ,,We hebben binnen de Rancingsupporters al een Cel Derby in het leven geroepen. Een werkgroep die zich speciaal bezighoudt met de confrontatie Groen-Wit tegen Geel-Rood maar dan om na te gaan wat op visueel vlak kan en mag. We hebben ook al contact opgenomen met de politie om uit te maken tot waar het alles mag zonder over de schreef te gaan'', weet Glen Nason.

Feit is dat men er op Racing Mechelen klaar voor is om alle ware voetballiefhebbers die dag in de armen te sluiten om er samen een echt voetbalfeest van te maken. ,,Nu moet er niet meer gesproken worden over streekderby's. Nu hebben we na vijf jaar onze eigen stadsderby en dat is tof'', zegt Glen Nason. (RBZ)