De funderingswerken voor de nieuwbouw van het regionaal ziekenhuis Jan Yperman langs de Briekestraat in Sint-Jan (Ieper) zijn afgerond. Momenteel rijst de ruwbouw uit de grond. Het nieuwe complex leunt aan tegen de campus Onze-Lieve-Vrouw en moet tegen 2007 gebruiksklaar zijn.

De ingebruikname wordt meteen de laatste fase van de fusieoperatie tussen het Poperingse Mariaziekenhuis en de twee Ieperse vestigingen Zwarte Zusters (Rijselstraat) en Onze-Lieve-Vrouw.

,,Het fiat voor de nieuwbouw kwam er nadat we een saneringsoperatie hebben doorgevoerd. Op een half jaar tijd hebben we het negatieve resultaat van 1,41 miljoen euro omgebogen in een overschot van 1,35 miljoen euro'', zegt algemeen directeur Eric Luyckx.

,,De hele fusieoperatie startte vier jaar geleden. In een eerste fase werd behouden wat er was, namelijk drie goed draaiende ziekenhuizen met elk hun diensten. Maar er moest meer zijn. In 2000 maakte de fusie het mogelijk om nieuwe geneesheren, nieuwe diensten en nieuwe toestellen binnen de ziekenhuismuren te brengen, waardoor topgeneeskunde mogelijk werd in de regio. Dat betekende dat er een ingrijpende verschuiving van diensten tussen de twee campussen in Ieper nodig was'', aldus nog Eric Luyckx.


Van drie naar één
Momenteel vinden in de campus Zwarte Zusters de ziekenhuisactiviteiten plaats die gepland zijn. De campus Onze-Lieve-Vrouw huisvest alle interne geneeskunde, samen met de kinderafdeling, de materniteit, de spoedgevallendienst, de intensievezorgenafdeling en de MUG. In de campus Mariaziekenhuis in Poperinge gebeuren alle ziekenhuisactiviteiten zoals vóór de fusie.

Bedoeling is dat in 2007 alle activiteiten gecentraliseerd worden op één campus, maar met behoud van een antenne in Poperinge. (PLI)