Eric De Keyser en Jan Colaert zijn allebei twee kandidaat-burgemeester voor de lijst Pro in Diksmuide. Dat bevestigt Kurt Vanlerberghe, die aangesteld is om de politieke knoop te ontwarren.

,,In opvolging van de overleden burgemeester Lieve Van Damme komt Danny Hoorelbeke als gemeenteraadslid in de gemeenteraad'', zegt Kurt Vanlerberghe.

,,Diksmuide heeft ook nog een nieuwe burgemeester én een nieuwe schepen nodig. Voor het nieuwe schepenambt is Koen De Hantsetters kandidaat. Daarnaast dient zich een verschuiving van bevoegdheden aan binnen het schepencollege. In ieder geval heb ik alle leden van Pro samengeroepen voor volgende vrijdag'', aldus nog Kurt Vanlerberghe.

Eric De Keyser is al geruime tijd dienstdoend burgemeester en hij wil nu beloond worden voor zijn gratis inspanningen. Anderzijds wil Jan Colaert burgemeester worden omdat hij tot dezelfde groep binnen de kartellijst Pro behoort als de overleden Lieve Van Damme.


Twee voorwaarden
voor geldige kandidatuur

Om een geldige kandidatuur bij de gouverneur in te dienen, zijn er twee voorwaarden die samen moeten vervuld zijn. Vooreerst moet de kandidaat minstens zeven handtekeningen achter zijn naam hebben van de raadsleden van de eigen lijst Pro. Daarnaast moet de voordrachtakte minimum dertien handtekeningen hebben van de raadsleden uit de gemeenteraad.

Als het tot geen akkoord komt binnen Pro, dan kan Eric De Keyser verhinderen dat Jan Colaert burgemeester wordt. Ook met de hulp van de CD&V-oppositie kan Jan Colaert geen burgemeester worden. Het is dan ook maar de vraag of in dat geval Koen De Hantsetters schepen wordt.