Leden van de Christelijke Mutualiteiten Midden-Vlaanderen _ de fusienaam voor de afdelingen van het Meetjesland, Aalst, Gent en Oudenaarde _ deelden zaterdag aan warenhuizen en op markten nep-medicamenten uit. In de doosjes Depri-informatiedruppels zat een publieksbijsluiter met heel veel info over het taboe dat depressie nog steeds is.

door Johan DE RUYCK

Aan de Makro in Eke waren de duizend doosjes in een mum van tijd uitgedeeld. Regiomanager Leie & Schelde Dirk Martens: ,,Het is verbazend hoeveel reacties je krijgt van de mensen. Het probleem leeft, dat voel je duidelijk. Maar het wordt in onze maatschappij nog altijd weggemoffeld. Pas sinds enkele jaren erkent men het fenomeen.''

,,Uit wetenschappelijke cijfers blijkt dat liefst een half miljoen Belgen een depressie krijgen tijdens hun leven. Depressie is een ernstige ziekte. Het heeft niets te maken met gebrek aan wilskracht, karakter of doorzettingsvermogen. Een depressie kan leiden tot werkloosheid, lichamelijk onbehagen, relatieproblemen en zelfmoordgedachten. En je weet, België behoort tot de top van Europa inzake zelfmoord''.

Daarom wil de CM haar opdracht als ziekenfonds duidelijk opnemen onder de vorm van preventie, informatie en begeleiding. ,,De info is nodig om angst en onbegrip te verminderen. De juiste kennis is nodig om misverstanden en taboes te doorbreken. En allerlei initiatieven moeten het probleem bespreekbaar maken en oplossen'', klinkt het.


Info- en vormingsavonden
Precies omdat een depressie kan toeslaan op ieder moment en bij iedere leeftijd, is het een algemeen probleem dat veel mensen aanbelangt. ,,Dat bleek ook uit onze actie aan de Makro waar we eigenlijk doosjes te weinig hadden. Veel mensen begonnen spontaan te praten: ze vonden ons initiatief zeer waardevol, ze spraken over hun eigen miserie, ze kennen een buur of vriend die al lang depressief is en ze getuigden over de leegheid van het leven bij een depressie. Anderen namen het doosje met een kwinkslag aan: ,,Zie ik er zo depri uit?'. Ja, de tongen kwamen los. Dat was ook de bedoeling'', aldus Dirk Martens.

Om de campagne verder te ondersteunen, heeft CM Midden-Vlaanderen een ruim aanbod activiteiten gepland. Deze info- en vormingsavonden lopen tot half mei in onder meer Gent, Eeklo, Aalst, Deinze, Oudenaarde, Assenede, Ronse en Aalter.

  • Wie de folder met plaatsen, data en uren wil ontvangen, telefoneert naar 09-224.77.11. Ook in het najaar zijn specifieke initiatieven gepland rond kinderen, jongeren en senioren.