Een aan heroïne verslaafde man (31) uit Bilzen werd door de Tongerse strafrechter veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van twee jaar. De man moest zich verantwoorden voor twee wagendiefstallen, huisraad van een kameraad en ... bloedstalen. De rechter was niet mals voor de man omdat hij niet zou geleerd hebben uit zijn veroordelingen uit het verleden.

Op 1 november 2001 stal de man een VW Golf van een man uit Diepenbeek. Met die wagen reed hij door Tongeren, totdat hij zich op een bepaald ogenblik onwel voelde. Hij verliet de wagen, belde een taxi en liet zich naar het Vesaliusziekenhuis brengen om zich te laten onderzoeken. In het ziekenhuis zelf, had de man geen zin om te wachten en begon hij naar eigen zeggen ,,helemaal te flippen''. Hij doolde er door de gangen en nam wat bloedstalen mee.

Wat er vervolgens die avond gebeurde, is niet duidelijk. Volgens de procureur pleegde hij vervolgens een overval bij een ouder koppel in Hoeselt. Daar zou hij de portefeuille meegenomen hebben. De bloedstalen uit het ziekenhuis zouden zelfs -- zo werd er gesuggereerd -- moeten dienen om de speurders op het verkeerde been te zetten. De betichte zelf ontkende dat verhaal helemaal, en wegens gebrek aan elementen om de versie van het openbaar ministerie te staven, sprak de rechter de man hiervoor vrij.

In een ander dossier moest de man zich verantwoorden voor een diefstal van een wagen in Tongeren. Dat gebeurde in maart 2003. De wagen stond langs de rijbaan geparkeerd, met de sleutels nog in het contact. De Bilzenaar bekende die diefstal, net als de overtredingen die hij maakte. Hij reed te snel en het voertuig was niet verzekerd. Daardoor kreeg hij op die 2 jaar cel ook nog eens een boete van 1.250 euro en een rijverbod van 3 maanden.

Diezelfde dag had de verslaafde ook nog een vriend beroofd. Hij had de sleutels van diens woonst en ging er vandoor met de televisie, een spelconsole met spellen, de microgolf, de gordijnen en de dampkap. Ook die diefstal ontkende de man, maar de verklaringen van de man aan wie hij de ,,buit'' verkocht, deden hem de das om. (KB)