Vanaf dit jaar neemt de intercommunale Interelectra het beheer, het onderhoud en de verbetering van het rioolnet in 23 gemeenten op zich. Nog andere gemeenten hebben laten weten binnen korte termijn hun riolering over te dragen. ,,Het is de bedoeling dat geen druppel afvalwater nog ongezuiverd in de natuur wordt geloosd'' aldus Walter Cremers, voorzitter van Interelectra.

Volgens een Europese kaderrichtlijn die al dateert vanuit 1991 moet tegen eind 2005 al het huishoudelijk afvalwater worden gezuiverd. Omdat een en ander omzeggens niet haalbaar was, vroeg Vlaanderen uitstel tot 2008. Bovendien vaardigde Europa in 2000 een nieuwe bijkomende richtlijn uit die stelt dat tegen 2015 een goede ecologische toestand moet bereikt worden voor alle oppervlakte- en grondwater.

Om hieraan tegemoet te komen zijn echter gigantische financiële en organisatorische richtlijnen nodig. Jo Geebelen, algemeen directeur Interelectra: ,,Uit een haalbaarheidsstudie die op verzoek van enkele gemeenten gemaakt werd, bleek dat via een intergemeentelijk samenwerkingsakkoord met Interelectra deze middelen makkelijker en efficiënter zouden gemobiliseerd kunnen worden.'' De haalbaarheidsstudie resulteerde uiteindelijk in het nieuwe project Riolim dat gisteren werd voorgesteld en waarbij de toegetreden gemeenten inbreng doen van hun volledige rioolnet met alle rechten en plichten. In ruil daarvoor krijgen ze van Interelectra een vergoeding voor de gedane investeringen uit het verleden. ,,Voortaan voert Interelectra dan alle nieuwe investeringen uit, zonder verder beroep te doen op de gemeentefinanciën'' aldus Geebelen. ,,De gemeenten blijven echter autonoom beslissen.'' 23 gemeenten droegen hun rioolnet al over. Een aantal anderen gaat dat binnen korte termijn doen.

Koken kost echter geld. Interelectra raamde de kosten om tegemoet te komen aan de Europese en Vlaamse richtlijnen op 800 miljoen euro over 15 jaar. ,,We kunnen eerst en vooral een beroep doen op middelen van de Vlaamse overheid. Daarnaast rekenen we een eenvormig rioolrecht aan aan iedereen die is aangesloten op het rioolnet van de gemeenten die aansloten. Dit recht zal bestaan uit twee componenten voor hemelwater en drinkwater.'' Geebelen liet gisteren al weten dat Interelectra voor een nieuwe huishoudelijke voorziening de nodige voorzieningen zal treffen en een forfaitaire aansluitingskost zal aanrekenen van 495 euro.

Voorzitter van Interelectra Cremers benadrukte dat het bestaande rioolnet en de grachtenstelsels in eerste instantie worden uitgebreid en verbeterd. ,,We zullen verder het hergebruik van hemelwater of insijpeling ter plaatse bevorderen. Tenslotte zullen we ook het Rationeel Watergebruik promoten.''

Volgende gemeenten traden al toe tot het Riolimproject: Alken, Bocholt, Bree, Dilsen-Stokkem, Gingelom, Halen, Ham, Hasselt, Heers, Herk-De-Stad, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Kortessem, Lanaken, Leopoldsburg, Lummen, Nieuwerkerken, Overpelt, Peer, Sint-Truiden, Zonhoven en Zutendaal.