Wellicht in maart of april kan de gemeenteraad van Beersel voor de eerste keer vergaderen in zijn gloednieuwe raadzaal in de kelder van het gemeentehuis. De werken waarbij achter het kasteel Rondenbos een stuk werd aangebouwd op kelderniveau is zo goed als af. Nu moet enkel nog het informaticasysteem op punt worden gezet, de telefoonverbindingen en er komt nog een nieuwe grote informatiebalie in de inkomhal.

Het oogt allemaal zeer eigentijds, de nieuwbouw die langs de achterzijde van het Rondenboskasteel werd geïntegreerd met veel beton en hout om het kille keldergevoel te verdrijven. De raadsleden krijgen voortaan een zitje in een ovalen kring. Maar het meubilair bestaat uit afzonderlijke modules die gemakkelijk van elkaar los te koppelen zijn zodat ook andere zaalopstellingen mogelijk blijven. Aandachtstrekker in de zaal wordt een ectachrome zijwand waar grote foto's van Beerselse dorpsgezichten of plannen van lopende dossiers een plaats krijgen.

De nieuwe raadzaal is te bereiken via de hoofdingang van het adminstratief centrum of via een tweede toegang ter hoogfte van de huidige collegezaal. Het concept is zo opgemaakt dat buiten de openingsuren van het gemeentehuis enkel de raadzaal kan opengesteld worden terwijl de rest van het Rondenkasteel kan afgesloten worden.

In totaal krijgt Beersel met zijn aanbouw op kelderniveau 400 m 2 bijkomende ruimte. Naast de raadzaal zijn er ook nog vijf kantoren voorzien voor de schepenen waarvan er vier koppelbaar zijn tot twee grote vergaderzalen. Ook de dienst toerisme en onthaal krijgt hier een vaste stek. Ondanks de nieuwe raadzaal blijft ook de oude raadzaal in gebruik. Ze blijft dienst doen als trouwzaal, ontvangstruimte bij speciale gelegenheden en als vergaderruimte.

Onder de nieuwe raadzaal bevindt zich nog een ruimte van 180 m 2 waar Beersel zijn archief wil bewaren. In deze bunker kunnen archiefkasten staan over een lengte van 1.260 meter. Bedoeling is om over enkele maanden ook een leeszaal te maken in de kelder van het oude Rondenboskasteel zodat het archief kan geconsulteerd worden.

Aan de nieuwbouw hangt een prijskaartje van 1,3 miljoen euro of 54 miljoen oude Belgische frank.