Er is deze week in het justitiepaleis aan de Britselei wrevel ontstaan omdat de stad Antwerpen de jaarlijkse nieuwjaarsdrink organiseert op de opengebroken Leien. Advocaten zijn verbolgen over het feit dat dit gebeurt aan de Kasteelpleinstraat, pal op de plaats waar in juni vorig jaar de echtgenote van een confrater werd doodgereden.
De Scheldestad is in volle ontwikkeling, maar daardoor ook één grote bouwwerf. Onder de noemer ,,Antwerpen, de werf van de eeuw'', organiseert het stadsbestuur een reeks van initiatieven, vooral om de burger ervan te overtuigen dat met een beetje geduld later iedereen de vruchten kan plukken van het nieuwe Antwerpen.

Het stadsbestuur nodigt daarom alle Antwerpenaren uit om nu zondag 11

januari tussen 11 en 13

uur op de Leien _ dé werf bij uitstek _ het glas te heffen op het nieuwe jaar. De stad voorziet animatie en drankjes zoals glühwein. De gratis nieuwjaarsdrink wordt georganiseerd tussen de Kasteelpleinstraat en de Bresstraat. De toegang situeert zich ter hoogte van de Kasteelpleinstraat.

De uitnodiging van het stadsbestuur is bij een aantal advocaten in het verkeerde keelgat geschoten. Dit omdat het feest wordt gehouden op de plaats waar op maandag 23 juni van vorig jaar de 41-jarige Ingrid Vandekerckhove werd doodgereden door een vrachtwagen.

De vrouw stond die namiddag aan de Kasteelpleinstraat voor het rode licht te wachten om met de fiets de Leien over te steken. Een vrachtwagen die rechtsaf richting Amerikalei draaide, merkte haar niet op. Voor het slachtoffer, moeder van vier dochters en verpleegster, kon geen hulp meer baten. De vrouw was het eerste dodelijke slachtoffer die de Leien-werken en het zware werfverkeer eisten.

De verslagenheid bij de advocaten in het nabijgelegen justitiepaleis was groot. De echtgenote van Ingrid Vandekerckhove is advocaat en de hele Antwerpse balie rouwde om het verlies. Veel advocaten zijn het tragische ongeluk niet vergeten. Bijzonder cynisch is ook dat toen de Fietsersbond vorig jaar een dodenwake hield, ze van de Antwerpse verkeerspolitie geen toestemming kreeg om op die plaats tijdens de korte herdenking het verkeer stil te leggen.