,,Blij dat we nu kunnen zien welke historische plannen de juiste zijn'', zegt archeoloog Johan Vekeman. Aan de Cockerillkaai, vlakbij het Museum voor Hedendaagse Kunst, stootte aannemer De Cnodder op de 16de eeuwse kaaimuur van Antwerpen. Het is de eerste keer dat zoiets wordt gevonden. Iets verderop in de bouwput liggen resten van wat waarschijnlijk een 19de eeuwse scheepswerf was.
door Geert DENISSEN
,,Een prachtige vondst'', vindt Archeoloog Tim Bellens. ,,We hebben een hoop historische kaarten van de omgeving hier, maar die spreken elkaar tegen. Nu kunnen we deels zelf uitzoeken hoe alles er moet hebben uitgezien.''

De plaats van de bouwwerf lag tot de 16de eeuw buiten de stadswallen. De hertog van Alva bouwde er in 1567 een enorme dwangburcht, tussen Leien en Schelde. Om de citadel met de stadswallen te verbinden werden grootse bouwwerken uitgevoerd, en daarvan is de blootgelegde kademuur een onderdeel. De muur, ongeveer negen meter dik, was meteen ook een brug tussen de stad en het Kiel. Aan de ene kant van de muur stroomde de Schelde, aan de andere kant de verdedigingsgracht. De stadswal zelf liep waar nu de Kronenburgstraat is. De citadel zit onder het Museum van Schone Kunsten en het Zuid.


Ook houtresten scheepswerf gevonden
In dezelfde put zijn ook houtresten gevonden. ,,Die onderzoeken we volgende week'', legt Bellens uit. Waarschijnlijk zijn het resten van een 19de eeuwse scheepswerf. ,,De archeologen krijgen nu een tweetal weken de tijd om alles in kaart te brengen'', zegt Michel Coveliers van aannemer De Cnodder. Daarna moet alles weg. In de plaats komen appartementsgebouwen en een ondergrondse parking. ,,We proberen zoveel mogelijk te weten te komen'', vertelt Vekeman. De site hier vertoont sterke historische en architecturale gelijkenissen met de opgravingen op de Leien, ze zijn van dezelfde periode. ,,Maar hier hebben we te maken met een privé-project. De aannemer moet ook voort kunnen werken.'' De muur wordt in elk geval niet bewaard.