Antwerpen krijgt nu zeker een open wielerpiste. Bestendig afgevaardigde Corry Masson

(VLD) maakt zich sterk dat ze volgend jaar of uiterlijk begin 2006 kan ingereden worden. Alleen de locatie staat nog ter discussie. Ofwel in de buurt van het voetbalstadion van FC Antwerp, ofwel de oefenterreinen van GBA aan het Wilrijkseplein. De provincie investeert dit jaar heel wat in sportinfrastructuur, zoals joggingbanen en de Topsporthal.

door Jan AUMAN • Hoever staat het met de wielerpiste?
 • Corry Masson: ,,Over de noodzaak bestaat geen discussie meer. Onze jonge renners hebben plaats nodig om te trainen. De provincie maakte 774.000

  euro vrij om een nieuwe piste te bouwen. Binnen enkele weken beslissen we in overleg met de stad waar precies. De stad stelt de gronden ter beschikking. Eén van de hondenweides naast het Bosuilstadion komt in aanmerking of anders wordt het een stuk van de Wilrijkse Pleinen, de oefenvelden van Beerschot. Ik heb persoonlijk geen voorkeur. Voor de exploitatie rekenen we op de Belgische Wielrijdersbond.'' • Het sportvormingscentrum Peerdsbos smeekt om herwaardering?
 • ,,We investeren 961.000

  euro, ondermeer in de renovatie van kleedkamers, toiletten en inkomhal. Het sportvormingscentrum in Brasschaat is relatief klein, maar mogelijkheden tot uitbreiding zijn er niet. Het komt er op aan de accommodatie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Daarom zullen we zowel het voetbalterrein als de tennisvelden uitrusten met kunstgras. De velden zullen dan het hele jaar door bespeelbaar zijn. Een én ander kan ook bijdragen tot een meer regionale uitstraling van het centrum Peerdsbos, dat nu nog te zeer een gemeentelijk complex lijkt.'' • Vorig jaar opende de provincie in Lier een eerste looppad. Werd dat een succes?
 • ,,Zeker. We spelen in op de jogginghype en stimuleren de gemeenten om looppaden aan te leggen met een minimum lengte van 2

  km. Wij leveren het startbord en de bewegwijzering. De interesse bij de gemeentes is groot. Liefst 42 lokale besturen tekenden al in op dit aanbod.'' • Motorsporten zijn niet zo geliefd, vooral door buurtbewoners. Worden zij aan hun lot overgelaten?
 • ,,Nee. We hebben na onderzoek vier terreinen geselecteerd waar motorcrosses en andere lawaaierige sportwedstrijden kunnen plaatsvinden: Kraaienhorst in Brecht, het Hondapark in Balen, het Rooiveld in Westerlo en een terrein op de grens van Grobbendonk en Zandhoven. In principe impliceert deze keuze dat er elders geen motorwedstrijden meer kunnen plaatsvinden, al blijft de vergunning voor Breughelheide in Lille nog tot 2022 behouden.'' • Wordt er nog verbouwd aan het Huis van de Sport in de Boomgaardstraat?
 • ,,Dit jaar breiden we deze vaste stek voor intussen meer dan zestig sportfederaties en -diensten uit met een gloednieuwe congresinfrastructuur. Blikvanger wordt een auditorium met 200 zitplaatsen en zes grote vergaderzalen met de modernste didactische snufjes. Meteen komt er 1.000 m 2 kantoorruimte vrij op de tweede verdieping.'' • Wat vindt u van de Olympische ambities van Vlaams Minister-president Bart Somers?
 • ,,Euh. We hebben er hier in het provinciehuis nog niet echt over nagedacht. Laat ons eerst de studies over de financiële haalbaarheid afwachten. Als het doorgaat, zullen we zeker heel wat competities naar Antwerpen halen. Het watersportcentrum in Willebroek, het Wezenbergzwembad en waarom niet, het Olympisch stadion van Beerschot lijken me alvast geschikt. Ook de nieuwe topsporthal kan een belangrijke rol spelen. Nu de Vlaamse overheid haar financiële steun voor de topsporthal beloofd heeft, moeten we snel de knoop doorhakken over de locatie: naast het Sportpaleis of aan het Slachthuis. Eigenlijk is het een schande ze er nog altijd niet staat. De Olympische Spelen en een opsmuk van het Olympisch Stadion kunnen volgens mij eindelijk de laatste barrières wegnemen die een fusie tussen de Antwerpse voetbalclubs vandaag in de weg staan.''