Het buurtinformatienetwerk (BIN) van de Letterhoutemse wijk Klein Zottegem en Kerkstraat bleek niet goed te functioneren tijdens de inbraaknacht van 30 december. De telefoonketting werd al van bij het begin onderbroken zodat veel bewoners niet wisten dat er inbrekers op pad waren.

Het dispatchingcentrum van de politie in Gent had de telefoonketen tijdig opgestart, maar iemand gaf de boodschap niet door aan zijn volgende buur. Zo'n dode schakel is een ramp voor het systeem.

Ennio Leus, een vijftienjarige jongen uit Letterhoutem, gaf woensdagavond de politie een hint om het systeem te verbeteren: ,,Waarom stuurt het dispatchingcentrum niet tegelijk een sms-boodschap naar alle leden van het buurtinformatienetwerk? De meeste mensen beschikken tegenwoordig over een gsm en met een paar toetsaanslagen op de computer stuur je tientallen sms'jes tegelijk'', weet de jonge knaap. De politie zal het voorstel bestuderen.

Het gezin Leus uit Klein Zottegem kreeg in een paar jaar tijd al tweemaal inbrekers over de vloer. Een eerste maal werd een geldsom gestolen, en een tweede maal - op 30 december - forceerden inbrekers de deur, maar namen niets mee. ,,Ze werden vermoedelijk verrast toen onze buren thuiskwamen'', zegt vader Freddy Leus. ,,Maar ze hadden op dat ogenblik wel al professioneel onze woning doorzocht. Ze demonteerden zelfs een inspectieplaatje onder het bad. Er bestaan geen veilige plaatsen meer in huis om waardevolle zaken te verbergen'', weet hij nu. (HLS)