Na de inbraakgolf vlak voor de jaarwisseling in Sint-Lievens-Houtem besloot de lokale politie woensdagavond een collectieve sessie slachtofferhulp te organiseren voor de getroffenen. De politie verwachtte zo'n dertigtal aanwezigen, maar dat werden er uiteindelijk 350. Heel wat buren en inwoners van omringende straten kwamen mee afgezakt naar het cultureel centrum. Zij beschouwden zich als `potentiële' slachtoffers.

door Herman LANEAU

,,De opkomst staat in schril contrast tot die van een inbraakpreventieavond van een jaar geleden'', zegt politieverantwoordelijke Thierry De Cooman. ,,Toen was er geen tien man.''

Preventie heeft pas succes nadat er al massaal inbraken gepleegd zijn, besloten de politiemensen die van de gelegenheid gebruik maakten om preventie tips te geven: een betere sociale controle, snel melden van verdachte handelingen en je woning altijd de indruk geven dat ze vol volk zit, bijvoorbeeld door licht te laten branden.

De inbraakgolf in Sint-Lievens-Houtem situeerde zich de voorbije weken in de centrumstraten en wijken Polbroek, Langeveld, Monseigneur Meulemanstraat, Hoeksken, Doelstraat, Molenkouter en Olmenlaan, en in de Letterhoutemse Kerkstraat en de wijk Klein Zottegem. De politie vermoedt dat ze het werk is van een professionele bende die gericht zoekt naar baar geld en waardevolle zaken als juwelen, laptops en digitale camera's. Die professionaliteit bleek onder meer uit een juwelendiefstal bij een dame: één ring was uit nepgoud en die werd gewoon achtergelaten.

De politie gaf aan de gedupeerden de raad om in familie- of vriendenkring zo veel mogelijk te praten over de angstige gevoelens die ontstaan nadat ongewenst bezoek in je huis is geweest. De politiezone Herzele -Zottegem - Sint-Lievens-Houtem heeft ook gespecialiseerde hulpverleners ter beschikking voor de opvolging van de slachtoffers. Wie het `statuut van slachtoffer' aanvraagt bij de rechtbank, krijgt achteraf informatie over de evolutie van het onderzoeksdossier en over de strafmaat van de dader als die gevonden wordt.

Uit de vragen van de aanwezige slachtoffers bleek vooral het ongenoegen over het gerecht, dat volgens hen te milde straffen uitspreekt en ook over de politie die in een paar gevallen erg laat arriveerde nadat de inbraak was gemeld. Buurtinspecteur Thierry De Cooman had daar een verklaring voor: ,,Er zijn maar twee mobiele politiepatrouilles beschikbaar en er kwamen te veel meldingen rond hetzelfde uur. Bovendien moeten we op zulke momenten vooral beletten dat inbrekers bij anderen inbreken. Voor de melder zelf komt de interventie toch al te laat.''