Pierke Pierlala viert zijn twintigste verjaardag met vier bijzondere nieuwjaarsconcerten in de Minardschouwburg én de uitgave van een tweede cd, waarop tien liedjes en drie conferences uit zijn repertoire van het voorbije decennium verzameld werden onder de titel Klassieks .

Pierke Pierlala is ,,geboren'' tijdens een Gentse Feesten-spektakel van Theater Taptoe. In 1984 dook de bekende Gentse volksheld voor het eerst op in Chez Ludovic en heette het figuurtje nog gewoon Pierke. Een jaar later kreeg datzelfde Pierke al een iets markantere rol in de herneming van het Taptoe-spektakel De Roste Wasser .

Nog voor het einde van dat jaar kreeg het ventje niet alleen zijn definitieve achternaam, maar ook ,,zijn eigen show'', van dan af beter bekend als de eindejoarskoenferanse van Pierke Pierlala . Weer een jaar later vond de directie van Theater Taptoe dat heel dat volkse Pierlala-gedoe niet langer te verenigen was met de culturele en educatieve taken van het theatergezelschap. Taptoe zette Pierkesspeler Luc De Bruyker en zijn tekstschrijver Freek Neirynck aan de deur.

Het duo maakte van dit ,,ontslag'' een mediastunt zonder voorgaande en kondigde tegelijk de oprichting van een nieuw gezelschap aan: 't

Spelleke van Drei Kluiten. Naast de bekende Gentse Feesten-conferences en de sporadische ,,verkiezingsshow'' sprongen Pierlala en zijn Spellekesmuzikanten in de bres voor onder andere de renovatie van het groot kanon, de verbouwing van de kiosk op de Kouter en de sluiting van vishandel Meersschaut in het Groot Vleeshuis aan de Groentenmarkt.


Tarbot
Voor de presentatie of de officiële ,,release'' van de tweede Pierlala-cd kon de bonte bende dan ook geen betere locatie bedenken dan Meersschauts nieuwe vishandel aan de Brusselsesteenweg in Ledeberg. De zaakvoerder presenteerde er met trots en enige moeite eerst zijn eigen primeur: een 103 centimeter lange tarbot met een gewicht van 26,5 kg. De bekende visboer heeft ook een verbale bijdrage geleverd op de cd in de vorm van enkele typische uitspraken.

Voorts wordt deze Klassieks -cd graatloos volgezongen met nummers als 't Gruut kanon , De Keiter (naar de meezinger Da banksken op de Kouter ), de Djivago Soeng (of de Ivago-parodie) en De buize (de Gentse Feesten-ode aan de witblauwe regenpijp van het stadhuis). Meerwaardezoekers vinden zeker hun gading bij Oens gedachten zijn vrij en bij Benijten Blieken Belg (de Gentse versie van Vermanderes Bange Blanke Man ).

Wat nog niet tot de ,,klassieks'' behoort, is het nieuwe ,,nieuwjaarslied'' dat Pierlala en 't Spelleke zullen uitvoeren tijdens de nieuwjaarsreceptie van de stad, nu zondag 11 januari om 11.15 uur op het podium op het Sint-Baafsplein. (ADT)

  • Klassieks, of de nieuwjaarsconference 2004 van Pierke Pierlala en 't Spelleke van Drei Kluiten, donderdag 15 januari om 20 uur (vrijdag 16 en zaterdag 17 zijn uitverkocht) en zondag 18 januari om 15 uur, in Minard, Walpoortstraat 17, reserveren 09-265.88.38.
  • De cd kost 17,50 euro, is te koop bij optredens van Pierke en in het Europees Figurentheatercentrum, in de Trommelstraat (Patershol), info: 09-223.12.15.
  • Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

    Meld je aan en lees gratis ›

    Vul je e-mailadres en wachtwoord in