Op 56-jarige leeftijd is maandagavond het Vlaams parlementslid Freddy Feytons overleden. De VLD'er Feytons was een volkspoliticus, die bewees dat niet alleen hooggeschoolden onze assemblees bevolken.

Feytons begon zijn carrière als postbode. Zijn dagelijkse fietsronde door Borgloon vormde de basis van zijn jarenlange populariteit. Deze stemmenkampioen haalde in 1999 bijna 19.000 voorkeurstemmen. Die had hij onder meer te danken aan zijn traditionele dienstbetoon.

Voor hem bestond de kloof met de burger niet, al regelde hij evengoed een nummerplaat met de lettercombinatie ERC -- de naam van het reconversieplan van Thyl Gheyselinck -- voor Patrick Dewael, toen die al minister was.

Feytons begon zijn politieke carrière in 1977 als gemeenteraadslid in Borgloon. Hij was er twaalf jaar schepen van openbare werken en in 1995 even burgemeester. Sinds 1978 had hij ook zitting in de Limburgse provincieraad, waar hij zich bij zijn intrede in het Vlaams Parlement liet opvolgen door zijn echtgenote. In 1995 werd hij Vlaams parlementslid.

Huidig burgemeester Eric Awouters (VLD) is bijzonder verrast door het plotse overlijden van zijn voorganger: ,,Freddy was te jong om te sterven. Hij was een bijzonder sociaal man, over de partijgrenzen heen deed hij al het mogelijke om mensen te helpen. Hij was de kampioen van het dienstbetoon. Elke dag kwam hij op het stadhuis binnen en vertelde hij wat hij hoorde van de mensen. Als geen ander wist hij wat er leefde onder de mensen, wat we moesten veranderen of verbeteren. Dat zullen we echt missen: zijn dagelijkse babbel over de kleine dingen.'' In de gemeenteraad wordt Feytons opgevolgd door Jean-Pierre Claes.

Feytons grote interesses waren openbare werken en sport. Hij was voorzitter van de voetbalploeg Hand in Hand-Hoepertingen en stond bekend om zijn grote levensvreugde, die hem de bijnaam Freddy de fluiter opleverde.

Feytons laat een echtgenote en twee zonen na. Hij wordt komende zaterdag begraven om 10.30 uur in de Sint-Vedastuskerk in Hoepertingen. In het stadhuis ligt een rouwregister.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in