Het was een leuke bedoening gistermorgen in een van de opnamestudio's van Radio 2 aan het Conservatoriumplein. Op een ontieglijk vroeg uur verzamelde zich een dozijn luisteraars om gratis onder handen te worden door enkele meester-haarkappers.

Omstreeks 5.30 uur al meldden zich de eerste klanten -- zes vrouwen, vijf mannen -- bij de receptie, want om 6 uur stipt ging Ochtendpost in de ether. Na een ontbijt mochten de genodigden één na één aan de kapperstafel plaatsnemen.

Aanleiding tot dit collectief kappersgebeuren was de viering van vijfenzestig jaar Koninklijke Meester Haarkapperskring uit Roeselare. Voorzitter Etienne Dachy had enkele toonaangevende kappers en kapsters meegebracht. Marianne Soetaert (Roeselare), Roger Taelman (Kortrijk), Geert Dejonckheere en Timothy Decoster (beiden uit Sint-Eloois-Winkel) mochten hun talent demonstreren. Ook de nieuwe omroepdirecteur Kristien Beuselinck kreeg een nieuwe coupe aangemeten.


Oproep
,,Via e-mail hadden we een oproep gedaan om op zo'n blauwe maandag waarop kappers doorgaans niet werken naar de studio te komen'', aldus presentator Peter Hermans. ,,Er kwamen wel vijfenveertig reacties op, zodat het lot enkele gegadigden moest aanduiden.''

Een van de demonstrerende kappers was Roger Taelman, die sinds 1959 in het vak staat en met zijn zoon twee kapperssalons heeft in Kortrijk. Ook de bekende Geert Dejonckheere, persoonlijke kapper van de wat excentrieke zangeres Petra en van renner Nico Mattan, was aan het Conservatoriumplein aan het werk. Net als zijn collega's werd hij tijdens de uitzending over het kappersvak geïnterviewd. (BVC)