Op voorstel van het ACW komt er volgend jaar in Poeke een poëtische Gezelle-route, tussen kerk en kasteel. Er komt ook voor het natuureducatief centrum Het Koetshuis een nieuw parkeerterrein voor een twintig wagens. Johan Verstrynge, schepen van Cultuur, zegde zondag tijdens een ACW-Treffendag dat beide projecten er volgend jaar komen.

Het ACW blies zondag verzamelen onder het nieuwe voorzitterschap van CD&V-raadslid Mia De Meyer (46), ze volgt de 67-jarige Arsène Dusselier op. Voor de gelegenheid werd een Gezelle-wandelroute, met poëtische teksten van de West-Vlaamse dichter, ingewandeld tussen kerk en kasteel. Gezelle toefde diverse jaren tijdens zomermaanden in Poeke, hij maakte ooit een Poeke-gedicht.

,,We zijn bereid de Gezelleroute van het ACW een defintief karakter te geven'', zegt schepen Verstrynge. Hij verwacht dat ten laatste tegen de zomer van 2003 op diverse plaatsen permanent Gezellegedichten te lezen zullen zijn.

Verstrynge kondigde ook aan dat er voor de voormalige paardenstallen van het kasteel van Poeke een nieuw parkeerterrein komt voor kleine manifestaties op het kasteeldomein. ,,Voor grote manifestaties in het kasteel moet bij de dorpskernvernieuwing in 2005 een andere parkeeroplossing worden gezocht'', zegt hij.


Koetshuis
Het gemeentebestuur en diverse besturen, waaronder Europa, slaan ook de handen in elkaar voor een heropstart van het natuureducatief centrum Het Koetshuis. ,,We gaan iemand in dienst nemen die het bezoekerscentrum uitbouwt en het sociaal-culturele aspect van het kasteel zal onderstrepen. Het gaat om een project van 144.000 euro'', zegt Verstrynge. ,,De nieuwe intergemeentelijke Kale-Leie Archeologische Dienst Kale krijgt een vaste standplaats in het centrum. Beide initiatieven moeten een toeristische troef worden.''

Vlaams minister van Cultuur, Paul Van Grembergen (Spirit) zegde vorige week 50.000 euro subsidies toe voor de uitbouw van de archeologische dienst. Er komt alvast een archeoloog in dienst die de streek zal uitvlooien.