Een zolder als een heus carnavalsmuseum met ongelooflijk veel leuke attributen en ander archiefmateriaal: deze merkwaardige verzameling wist postbode Ronny Guillaume in Halle uit te bouwen. Nu hij er zelf zijn elfde carnaval, verkleed als zijn legendarische typetje Servais, heeft opzitten, vond hij de tijd rijp om zijn carnavalscollectie eens tentoon te stellen.

  • Hoe kom je er bij om alles wat met carnaval te maken heeft in Halle te verzamelen?
  • ,,Ik ben Hallenaar, dus ben ik sowieso verslingerd op carnaval. Halle zonder carnaval is gewoon niet in te denken. Ik heb er dit jaar net mijn 27ste stoet opzitten. De bal ging aan het rollen toen mijn vader in 1976 met de wielerclub Halle Toerist besliste om eens mee te gaan met carnaval. Ik ben gebleven, eerst in allerlei kleine groepjes en toen de Raar Charels de boeken dicht deden elf jaar geleden, zocht ik een alternatief. Hallatraction lanceerde in 1992 net een nieuwe mascotte in de vorm van een harlekijn die ik op mijn eentje ben gaan imiteren. Die mascotte is ondertussen geëvolueerd naar een karikatuur van Servais, die ik al die jaren precies zoals hij op de jaaraffiche prijkt in telkens een ander thema ben blijven navolgen''.

  • Hoe sterk leeft dit typetje in je?
  • ,,Heel sterk. Het is zelfs zover gekomen dat veel mensen me niet meer aanspreken met Ronny maar gewoon als Servais. Ik krijg ongelooflijk veel reacties van mensen. Met carnaval als ik weer drie dagen Servais ben, spreken mensen me aan alsof ze me al jaren zo kennen''.

  • Deze figuur zelf is een dankbare leverancier van carnavalsattributen op je zolder?
  • ,,Elk jaar naait mijn vrouw een nieuw Servais-kostuum en ik maak elk jaar in mijn kot in de tuin een mini-char en alle attributen zoals die op de jaarlijkse carnavalsaffiche staan. Elk jaar is dit een ander thema. Mijn pronkstuk vind ik nog altijd mijn mini-basiliek waar ik vier maanden elke dag gedurende 2,5 uur heb aan gewerkt''.

  • Wat ga je op je tentoonstelling tonen?
  • ,,Alle kostumes en attributen die ik gedurende die elf jaar als mascotte en Servais droeg uiteraard maar ook andere dingen uit mijn carnavalscollectie als knipsels, medailles, pins en noem maar op. Ik hoop op de tentoonstelling mensen tegen het lijf te lopen die me kunnen helpen mijn verzameling nog aan te vullen''.

  • De tentoonstelling 'eulf joer pin' heeft plaats in het Streekproductencentrum in de Poststraat 3A in Halle op zaterdag 11 mei tussen 14 uur en 22 uur en op zondag 12 mei van 14 uur tot 19 uur.