De Gitse vzw Survival Skills gaat op zaterdag 8 september op zoek naar de sterkste man van het dorp. Zes krachtpatsers hebben alvast de uitdaging aangenomen. Een zestal proeven moet duidelijk maken wie van hen over de grootste spierbundels beschikt.

De formule is niet nieuw. In 1988 ging de Vlaamse Cultuurvereniging Gits naar aanleiding van 900 jaar Gits voor het eerst op zoek naar de grootste spierbundel. In 1992 deed het Stoomtuigcomité dit nog eens over. Kris Vanbrabant, voorzitter van vzw Survival Skills, voelde zich zo gecharmeerd door dit hele opzet dat hij besliste er anno 2001 een vervolg aan te breien.

Kris startte ruim een jaar geleden de vzw Survival Skills op, samen met zijn vrouw Tine Verhaeghe en Nick Vandevijvere en Inge Vanderhelm, een bevriend echtpaar. Voor de praktische gang van zaken kan het viertal een beroep doen op een team van 20 medewerkers. ,,Wij organiseren ieder weekend wel iets. Wij zijn echte avonturiers. Maar omdat wij als buitensportorganisatie de meeste tijd in de Ardennen doorbrengen, willen wij ieder jaar minstens één activiteit opzetten in eigen dorp. Zo waren we al van de partij op het personeelsfeest van de Sadef, op de Gitse kermis vorig jaar en tijdens de jeugdsportdagen in juni. Daar zal het zeker niet bij blijven. Voor de eerstkomende maanden hebben we alvast enkele zaken in petto'', aldus Kris.


Blessures
Titelverdediger is Rik Maes uit de Torhoutstraat 12. Rik, die de vorige twee edities won op zijn linkerpink, is kraanman van beroep. ,,Mijn tegenstanders zijn een stuk jonger en beoefenen sport op een vrij intensieve manier. Ik vrees een beetje voor blessures. Ik ben intussen al een jaartje ouder en ben wat voorzichtiger geworden. Hoe dan ook, ik vind het een hele belevenis. De sfeer onder de deelnemers is onbeschrijfelijk'', zo spreekt Rik.

Andere oude bekenden zijn Philippe Verschoore (derde deelname) en Jan Vansteenkiste (tweede deelname). De nieuwelingen zijn Nic Allaert, Gunter Chys en Enzo Vitale. Zij tippen overigens praktisch unaniem op Rik.

Van 14 tot 20 uur moeten de zes kandidaten evenveel proeven tot een goed einde brengen. Alle proeven zijn nieuw. Zij zijn zo gekozen dat er geen discussie mogelijk is en het risico op letsels tot een minimum herleid wordt.

De krachtpatsers moeten een jeep voortrekken aan een touw en vijf volle vaten bier verplaatsen van het ene naar het andere podium. Zij moeten verder met in elke hand een kit gevuld met zand zo ver mogelijk stappen, een vrachtwagen voortrekken, zo vlug mogelijk een groot wiel omkantelen en zo lang mogelijk een gewicht vasthouden met gestrekte armen.

De proeven worden beoordeeld door twee objectieve scheidsrechters. De eerste drie krijgen een trofee en prijzen. Yves Dekens neemt de presentatie op zich. (AV)  • Alle info: www.survivalskills.be.