,,Drie jaar slaap ik al in mijn winkel, elke nacht opnieuw'', zegt Jozef Mertens van het gelijknamige motorcenter. Donderdagnacht was het dan ook meer dan nodig. Twee mannen probeerden in de winkel op de Diestsesteenweg een ramkraak te plegen. ,,Dat is nu al de derde op rij'', zucht de zaakvoerder.

Jozef Mertens is met deze ramkraak niet aan zijn proefstuk toe. Al twee keer namen roekeloze inbrekers zijn winkel onder handen. ,,Gelukkig zijn de daders gevlucht toen ze me zagen'', vertelt Jozef. ,,Ze reden weg met gierende banden. Ik slaap dan ook al drie jaar in mijn winkel. Uit voorzorg. Twee keer mijn winkel vernielen vond ik meer dan genoeg.''

Toen hij donderdagnacht wakker schrok door een knal, wist Jozef meteen hoe laat het was. Hij liep onmiddellijk naar de toonzaal waar hij een Volkswagen Golf achterwaarts de vitrine zag inrijden.


Serieuze beveiliging
Jozef: ,,Op deze manier kon ik erger voorkomen. Maar een pretje is het natuurlijk niet. Het is nu duidelijk dat ik hier niet voor niets ook 's nachts verblijf. De winkel is nochtans serieus beveiligd met speciaal glas en weet ik wat, maar de misdadigers gebruiken almaar zwaardere middelen. Vroeger forceerden ze sloten, nu rijden ze gewoon je zaak binnen.'' Een kwartier na de feiten pleegden de daders vermoedelijk opnieuw een ramkraak. Dit keer in een winkel in Scherpenheuvel-Zichem. De daders namen er een kinderquad mee. De inbrekers zijn voorlopig spoorloos, wel wist de politie dat de wagen waarmee ze rondreden gestolen was.