De Leuvense brandweermannen hebben gisteravond actie gevoerd aan het stadhuis in Leuven. De druppel die de emmer deed overlopen was de intrekking van een aantal vakanties, ondanks een goed overleg met de officieren eerder op de dag. De evenementen van Leuven in Scène komen evenwel niet in gevaar. ,,Wij houden onze belofte, al kunnen we dat jammer genoeg niet van iedereen zeggen'', aldus Ronny Gotink van het CCOD.

De sociale onrust bij de Leuvense brandweer is nog niet ten einde. Gisteravond trokken de brandweermannen vrij onverwacht naar het Leuvense stadhuis om actie te voeren. ,,De vakbonden gingen gistermiddag rond de tafel zitten om de problemen te bespreken. We hebben onze eisen duidelijk op tafel gelegd en de officieren hadden er wel oren naar. Ze beloofden ons steun in deze crisissituatie. Enkele uren later bleek dat een loze belofte, want het zomerverlof van een twaalftal brandweermannen werd prompt ingetrokken door de verschillende evenementen die in Leuven zijn gepland tijdens de zomermaanden. Dat nemen wij niet langer. Gelukkig kunnen we wel rekenen op de steun van brandweercommandant Branckaer'', legt vakbondsman Ronny Gotink uit.


Bliksemafleider
De brandweermannen zijn serieus op hun tenen getrapt. Eerder zag het er naar uit dat Leuven in Scène gedeeltelijk in het water zou vallen, maar dat is niet het geval. ,,Op de vergadering met de officieren hebben we beloofd om dit weekend brandwacht te houden voor Leuven in Scène. We doen dat voor het publiek. Het spreekt voor zich dat de stiptheidsacties ook verdergaan. We maken geen facturen meer op voor onze interventies. Onze strijd gaat door, want het wordt tijd dat de leiding eens rekening houdt met de brandweermannen'', aldus een strijdlustige Ronny Gotink.

De organisatoren van Leuven in Scène zijn de Leuvense brandweermannen ongetwijfeld dankbaar. De veiligheid van het publiek is gegarandeerd en dat was de voorwaarde die burgemeester Louis Tobback had gesteld om alle optredens te laten doorgaan. Meer zelfs, de veiligheid wordt scherp in het oog gehouden door veiligheidscoördinator Michiels. Zijn arendsoog en scherpe neus voor onveilige situaties verleidde hem zelfs tot een lumineus idee: een bliksemafleider op de bamboe-installatie van de Australische compagnie Bambuco. Prijskaartje: een kleine 10.000 euro. ,,De constructie is 23 meter hoog. Het risico op een blikseminslag is dus niet gering. Bovendien bestaat de kans dat de installatie vuur vat na een inslag. De brandweer stelde zich ook vragen en daarom hebben we een test gedaan. Het blijkt allemaal nogal mee te vallen en daarom zien we dan ook af van de bliksemafleider'', aldus veiligheidscoördinator Michiels. De leden van Bambuco reageerden eerder gelaten. ,,Groene bamboe brandt niet'', klonk het bij monde van Eric Pootjes.