Het Belgisch elftal is klaar voor de aftrap vandaag in het Bulgaarse Sofia. Supporters stopten hun voetbalgoden nog gauw een hart onder de riem tijdens hun laatste training in Kraainem.

,,De sportieve lichamen van de voetballers lokken mij wel meer naar Kraainem.'' Fototoestel in de aanslag en vergezeld van haar moeder, probeert Laurence Nys uit Jette zo vaak mogelijk haar voetbalgoden te ontmoeten. ,,Vooral Eric Deflandre bevalt mij'', glimlacht de studente. ,,Hij speelt goed en is bovendien sympathiek. Maar ook Timmy Simons en Emile Mpenza trekken mij wel aan. Ik bewaar foto's van de Rode Duivels.''

Enkele tientallen collega-supporters zakten onder een gloeiende zomerzon af naar het oefenterrein in Kraainem. In een serene sfeer volgden ze met argusogen elke beweging van de Rode Duivels. Hoewel, rood? ,,De truitjes ogen een beetje té oranje naar mijn zin'', vindt de Spanjaard Francesco Martinez uit Evere. De man is met brugpensioen en heeft zijn hele leven al oog voor sport.

,,Ik heb zelf ook nog voetbal gespeeld. Een echte fan van de Rode Duivels ben ik niet, maar ik beleef dit toch graag van dichtbij. Telkens ik kan, zal ik de trainingen in levenden lijve meemaken. Het valt dan nog meer op hoe jong de spelers wel zijn. Wesley Sonck en de broers Mpenza zijn mijn absolute favorieten. Vandaag zit ik beslist voor de buis om naar de interland tegen Bulgarije te kijken. De Duivels zijn in vorm en zullen zeker winnen'', besluit Francesco lachend.

Voor de jonge Jitze en zijn vader Kris Hermans uit Erps-Kwerps is een training van de nationale ploeg telkens weer een belevenis. ,,Als Jitze klaar is met de school, komen we naar Kraainem'', vertelt Kris. ,,Zo'n training is leuk om te zien. Ik ben voetbaltrainer van de reserven in Steenokkerzeel én bovendien een echte fan van de Rode Duivels. Ze zijn goed bezig. Zeker met de verjonging van de ploeg. Thomas Buffel is daarom mijn favoriet.''

,,Maar niet de mijne'', onderbreekt Jitze vastberaden. ,,Geef mij maar Walter Baseggio.'' Jitze stopt zijn liefde voor de nationale helden niet onder stoelen of banken. Compleet in Rode Duivels-outfit trapt hij enthousiast een balletje aan de rand van het oefenterrein.

Het trainingsveld langs de Dezangrélaan in Kraainem is eigendom van de bankgroep Dexia, hoofdsponsor van de nationale ploeg.