Er is dringend nood aan extra kinderopvangplaatsen in de regio Halle-Vilvoorde. De wachtlijsten van de crèches in ons arrondissement lopen op tot 15 maanden.

,,Een recent onderzoek van Test-Aankoop toont eens te meer aan dat de nood aan kinderopvang in Halle-Vilvoorde hoog blijft'', aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Sonja Becq (CD&V) uit Meise. Zij blijft bij de Vlaamse regering aandringen op bijkomende kinderopvang.

,,Uit een studie van Kind en Gezin blijkt dat het tekort aan kinderopvang het grootst is in het Pajotse Bever'', aldus Becq. In dezelfde regio is het voor ouders ook moeilijk een plaats te vinden voor hun spruit in Pepingen, Lennik, Herne, Galmaarden, Halle, Roosdaal en Affligem. In de Noordrand heersen de grootste tekorten in Merchtem en Zemst.

Een kleine steekproef leert dat de wachtlijsten ook in kinderdagverblijven in andere gemeentes zeer lang zijn, tot 15 maanden. Dat wil zeggen dat ouders een half jaar voor ze zwanger willen raken al een plaats moeten reserveren.


Inspanningen zijn onvoldoende
,,Initiatieven in Tollembeek, Lennik, Halle en Vilvoorde en in de regio's Linkebeek-Drogenbos-Rode, Halle-Hoeilaart-Rode en Kapelle-Opwijk-Londerzeel-Merchtem kregen de afgelopen twee jaar samen 232 plaatsen toegewezen'', geeft de Vlaamse volksvertegenwoordiger toe. ,,De onderzoeken van Test-Aankoop en van Kind en Gezin bevestigen dat deze inspanningen onvoldoende zijn.''

Volgens Sonja Becq moet de Vlaamse regering een tandje bijsteken om in heel Vlaanderen 10.000 bijkomende kinderopvangplaatsen te creëren. ,,38 procent van de in 2002 beloofde plaatsen moeten naar Vlaams-Brabant gaan, amper 23,7 procent van het budget is al toegewezen. Een inhaaloperatie is dringend nodig.''