Op de rechtbank in Mechelen is acht en vijf jaar cel en tot 50.000 euro boete gevorderd tegen vier Limburgers uit de streek van Maasmechelen. De vier, Palmerino K, Domenico M., Michel D. en Pellegrino I., werden op 27 november vorig jaar in Mechelen gearresteerd, na de verkoop van 250.000 xtc-pillen aan een undercover-agent van de politie. De eerste overhandigde ergens in de stad de drugs aan de undercover, terwijl de tweede en de derde in het Hobbithotel op de Battelsesteenweg het geld in ontvangst zouden nemen. De vierde werd later opgepakt. De vier zitten nog steeds in voorarrest.

De undercover van de politie had een eerste keer contact met één van de verkopers op de parking van La Rocca in Lier. Dat gebeurde nog via een tussenpersoon van Marokkaanse afkomst. Later vonden nog ontmoetingen plaats op de parking van Technopolis en in het Hobbithotel in Mechelen en op een parking in Lummen. Om de wederzijdse betrouwbaarheid te testen werden tijdens een van die ontmoetingen effectief duizend pillen geleverd tegen een euro per stuk.

De verdediging zegt dat de verkoop is uitgelokt door de undercover, en dat staat de wet in ons land niet toe. Ze vraagt daarom in openbare zitting het verhoor van de Marokkaanse tussenpersoon. De verdediging eist ook uitleg over nog twee zogezegde undercovers, waarover in heel het dossier niets is terug te vinden, maar die wel degelijk bij één of meer afspraken aanwezig waren.

Of de rechtbank op die vragen ingaat moet blijken op 20 juni. (JC)