De stad Mesen moet de hoofdstad van de Vrede worden. Het nieuwe jeugdhotel moet uitgroeien tot een Huis van de Vrede. Met de oprichting van de vzw Vredesproject Mesen is een nieuwe stap gezet in die richting. Gisteren hebben de verschillende partijen de oprichtingsakte van de vzw ondertekend in de Internationale Vredesschool.

Minister van Toerisme Renaat Landuyt was wegens perikelen bij de herschikking van de regering(en) in Brussel gebleven. Zijn Ierse collega van Buitenlandse Zaken, Tom Kitt was wel aanwezig, net als Glen Barr, de Mesense ereburger die directeur is van Maydown Ebrington Group . De hele dag namen een vijftigtal Ieren in de Vredesschool deel aan een internationale vredesconferentie onder voorzitterschap van Paddy Duffy, secretaris van de Eerste Minister van Ierland. Tal van verdienstelijke Ieren en Vlamingen kregen gisteren een bronzen, zilveren of gouden ereteken als 'Fellow of Messines'.

Volgens Jurgen Vanpraet, woordvoerder van minister Landuyt, is de oprichting van de vzw Vredesproject Mesen uniek: ,,Het is een internationale vzw, opgericht naar Europees recht. De bouw en exploitatie van de jeugdherberg zal door de vzw gebeuren. We zouden dit huis graag begin 2005 openen. Er komen 120 kamers, wat ook voor wat werkgelegenheid in de streek zal zorgen. Eens die infrastructuur er is, kan Mesen verder uitgebouwd worden als Hoofdstad van de Vrede. Ook mensen uit andere conflictgebieden zoals de Balkan of Israël-Palestina kunnen dan aangetrokken worden.'' (PLI)