Een middeleeuwer zou er wellicht voor op de loop gaan, maar Ten Duinen in Koksijde maakt volop gebruik van moderne middelen als computers en touch screens om je onder te dompelen in het abdijleven van toen. Ook door de vele doe-opdrachten wordt een bezoek aan de heropende site een belevenis.

Onze gids is Frank Becuwe van het ontwerpbureau dat tekende voor het concept. Via het nieuwe streekmuseum voor de kust, komen we binnen in het abdijmuseum. Daar word je direct geconfronteerd met geweld. Een kruisvaarder staat er tegenover een scherm waarop moderne oorlogsbeelden worden geprojecteerd. Oorlog is van alle tijden.

Na een globaal overzicht van de Middeleeuwen bereiken we het volle abdijleven. Touch screens, monitoren en computers nodigen overal uit om met een simpele hand- of voetdruk gedetailleerde informatie te krijgen en de abt in de kapittelzaal of de kok in de keuken aan de praat krijgen. Een 10-tal zalen, in aangepaste kleur en rijkelijk aangekleed, behandelen elk een thema.

Geregeld word je uitgenodigd voor een opdracht. Zo ga je op een landkaart staan en kijkt uit op de afgrond: Middeleeuwers dachten dat de aarde plat was en dat je er van kon vallen. Kinderen kunnen een monniken-ganzenspel spelen of een grote wandpuzzel vervolledigen.

Leuk is de themazaal ,,Van Honger en Dorst''. Via de computer kan je zowaar middeleeuwse gerechten opvragen en een print mee naar huis nemen. De zaal met als thema ,,Ontspanning en Sexualiteit'' kreeg een felle groengele kleur. Een jongeling, een monnik en een vrouw op een zuil, geven er hun visie op de liefde. Opmerkelijk zijn de 10 ,,roddelkastjes'', met gedetailleerde info over geestelijken die een schuine schaats reden.

De reconstructie van een archeologische opgravingsput vormt de ideale overgang naar het abdijpark en de gereconstrueerde ruïnes.