Er is een nieuwe, belangrijke wending in het renovatiedossier van de leegstaande Belgacom-gebouwen in de Hoogstraat. De nieuwe eigenaar wil in de historische monumenten De Zeven Torens, Casselberg en 't Frans Schildt een hotel onderbrengen. Daarvoor wil hij de waardeloze gebouwen op de binnenkoer slopen en vervangen door twee volumes in hedendaagse architectuur. Het schepencollege keurde de hotelfunctie al goed, de nieuwbouw kreeg nog geen groen licht.

De bvba Erik Claeys uit Zandhoven kocht enige tijd geleden de Belgacom-gebouwen in de Hoogstraat-Meestraat van de familie Hessels. De verkrotte gebouwen kant Hoogstraat, die teruggaan tot de veertiende eeuw, zijn al jaren een schandvlek in de binnenstad. De familie Hessels (van hotel Die Swaene) startte met de geldverslindende renovatie, voelde al snel dat het project niet betaalbaar was en verkocht de site door aan Erik Claeys. Sindsdien liggen de werken weer zo goed als stil.


Slopen
Om het project alsnog betaalbaar te maken, stelt Claeys nu voor om in De Zeven Torens, Casselberg en 't Frans Schildt een hotel onder te brengen. Daarvoor wil hij de waardeloze volumes die de RTT in 1933 en 1957 op de binnenkoer bijbouwde, slopen. Zo zou de achtergevel van de historische panden vanop de Groene Rei weer zichtbaar worden'', legt schepen van Urbanisatie Moniek Claus-Boydens (CD&V) uit. Tegen die gevel wil Claeys twee moderne bouwvolumes met veel glas bijbouwen met op de gelijkvloerse verdieping een restaurant en op de verdiepingen hotelkamers. Onder de nieuwbouw komt een ondergrondse parking met inrijpoort in de Hoogstraat.


Hotel
Het schepencollege ging al principieel akkoord om, ondanks de hotelstop in de binnenstad, toch een nieuw hotel in de Hoogstraat toe te laten. ,,Alle andere bestemmingen zijn op niets uitgedraaid. Een hotel is de enig haalbare functie voor deze beschermde monumenten. Vandaar dat wij een uitzondering maakten'', zegt schepen Boydens.

Maar de nieuwbouwplannen van de hand van Buro II uit Roeselare zijn nog niet goedgekeurd. ,,Hedendaagse architectuur kan voor het schepencollege op die plek wel, maar de voorgestelde glasvolumes gaan zes verdiepingen hoog, tot aan het dak van de bestaande gebouwen. Dat vinden wij te zwaar. Vandaar dat wij een herwerking vragen, zodat de nieuwbouw discreter wordt tegenover de historische gebouwen.''

Boydens hoopt dat dit nieuwe voorstel uiteindelijk realiseerbaar zal blijken. ,,Het wordt dringend tijd dat dit dossier deblokkeert.''