Cactusclub Aylostera schuift de serredeuren dit weekend wijd open voor zijn opendeurdag. Op vier plaatsen in en rond Aalst kan je meer dan 10.000 cactussen van dichtbij bewonderen. Jef Keymeulen is geprikkeld door de cactusmicrobe. ''Het begon allemaal met een plantje dat we in de veranda gezet hebben'', zegt hij.

  • Wat mogen we op de opendeurdag verwachten?
  • Jef Keymeulen: ,,Dit weekend stellen we voor het eerst onze serre open voor het publiek. Samen met onze clubleden hebben we acht jaar aan een clubserre gewerkt waar we onze cactussen optimaal kunnen verzorgen. Al onze leden kweken een deel van hun planten thuis en als ze te groot worden, kunnen ze met hun cactussen in de serre terecht. Vier van onze leden stellen ook hun eigen cactusverzameling tentoon. Liefhebbers die na de serre nog meer cactussen willen bewonderen, kunnen bij hen terecht.

  • Wanneer zijn cactussen uw hobby geworden?
  • ,,We hadden één cactus in huis en toen we die in de veranda plaatsten, groeide hij enorm. Onze vrienden zagen dat we die cactus wel mooi vonden en even later kreeg mijn vrouw voor haar verjaardag 6 cactussen cadeau. Zo is onze liefde voor cactussen altijd maar blijven groeien totdat ons huis te klein werd om nog cactussen te plaatsen. De eerste tien jaar waren mijn vrouw en ik echt bezeten van cactussen: als we één achter een raam zagen staan, gingen we meteen even kijken. Cactussen zijn eigenlijk een gezonde verslaving.''

  • Is de cactus volgens jullie ondergewaardeerd?
  • ,,Ik denk van wel, maar de reden hiervoor is voor een groot stuk bij de bloemenhandelaars te zoeken. Een cactus is namelijk geen commerciële plant. Als je een boeket rozen koopt, is die een week later verdord maar een cactus kan tot 250 jaar worden. Een goed onderhouden cactus kan gerust zijn eigenaar overleven en dit is natuurlijk niet goed voor de bloemen- en plantenverkoop. (DSV)

  • De opendeurdag van cactusclub Aylostera vindt dit weekend plaats in de serre aan de Noenstraat 7 in Hofstade. Van hieruit kan je ook de persoonlijke collecties van de leden bezoeken in en rond Aalst.