Een twaalfkoppige bende die drugstrafieken naar de Verenigde Staten organiseerde, is gisteren zwaar veroordeeld. Er werden straffen uitgedeeld tot vijf jaar cel en 75.000 euro boete. Het ging vooral om XTC. De drugstabletten hebben in de VS een waarde die veel hoger ligt dan in Europa.

De bende bestaat grotendeels uit Dominicanen die in Gent wonen. Volgens hun verdediging komen ze uit een ,,sociale klasse die het niet breed heeft'', hetgeen hun misstap moest verklaren. Heriberto L.C. (28), Juan L.S. (27) en Robert H. (43) waren de spilfiguren van de bende. De eigenlijke opdrachtgevers zitten in Nederland en werden niet gevat.

De bende handelde in cocaïne en XTC. De XTC kwam uit Amsterdam en werd getransporteerd naar New York. Zeven koeriers waren al in hun missie geslaagd, maar begin 2002 liep het een eerste keer mis. Een koerier werd opgepakt in het bezit van 9 kilo XTC. In februari liep een tweede tegen de lamp en in november werd op de luchthaven van Zaventem een derde persoon onderschept die 2.100 tabletten bleek te hebben ingeslikt. Uiteindelijk kon de hele bende worden opgerold.

Ze stonden terecht voor invoer, uitvoer, verkoop van XTC en cocaïne in groep. Corruptie, listige kunstgrepen, bedreigingen en het gebruik van geweld was de bende niet vreemd. Roberto H. en Carlos M. werden het zwaarst veroordeeld met vijf jaar cel en een geldboete van 75.000 euro. De anderen kregen straffen van 6 maand met uitstel tot 3 jaar en 25.000 euro. (KVDS)