Het grote Sinterklaasevenement, dat vorige maand duizenden kinderen naar de Grote Markt van Sint-Niklaas lokte, krijgt een vervolg. Dat hebben de stad en de VTM beslist na een evaluatie van de eerste editie. Wanneer het feest volgend jaar plaatsvindt, is nog niet bekend. Wellicht doet Sinterklaas zijn intrede na 11 november om die andere kindervriend, Sint-Maarten, te ontwijken.

Dat heikel punt gaat burgemeester Freddy Willockx (SP.A) van Sint-Niklaas binnenkort bespreken met zijn collega François Smet (CD&V) in Beveren. Het Sinterklaasfeest op de Grote Markt van Sint-Niklaas had vorige maand plaats op de dag van Wapenstilstand. Een keuze die tien kilometer verderop heftige reacties uitlokte: Sint-Maarten trok diezelfde dag door de straten van Beveren. Nochtans staat in het zogenaamde Pact der Gevers dat Sinterklaas pas op 12 november mag komen, nadat Sint-Maarten vertrokken is.


Niet op Grote Markt
Sint-Niklaas en VTM plannen begin volgend jaar ook een vergadering met Oostende en VRT. De commerciële en openbare omroep kondigden vooraf aan de handen in elkaar te slaan om de intrede in goede banen te leiden. In de praktijk liep de samenwerking moeizamer. De Sint die in Oostende aanmeerde, droeg een paar uur later bij zijn aankomst in zijn residentiestad een andere outfit.

,,Hoewel het Sinterklaasevenement voor verbetering vatbaar is, hou ik positieve gevoelens over aan de dag'', zegt burgemeester Willockx. ,,Er komt een tweede editie. We zoeken naar een geschikte locatie. Naast het stationsplein en het recreatiepark De Ster komt ook de parking van het Waasland Shopping Center in aanmerking.''

De goedheilig man kan zijn plechtige intrede niet op de Grote Markt doen, want het grootste marktplein van het land wordt vanaf februari volgend jaar heraangelegd. Willockx hoopt dat het tweede Sinterklaasfeest live op VTM wordt uitgezonden, zoals de ontvangst van Sinterklaas in Oostende vorige maand op Ketnet te volgen was.