Wie niet geïnteresseerd is in de Tour de France blijft maandagmiddag best weg uit het Meetjesland. De federale politie verwacht vooreerst een enorme toeloop van wielerfans, tot uit Zeeuws-Vlaanderen toe, en daarnaast is de noord-zuidverbinding in de streek zo goed als onmogelijk. ,,Dat zal ongetwijfeld voor lange files zorgen, ook al omdat omleidingswegen niet overal mogelijk zijn'', zegt commissaris François Vlaminck van de federale politie in Gent.

De politiediensten zetten een 140 manschappen in om de Tour op het traject tussen Knesselare en Moerbeke-Waas in goede banen te leiden. Daarnaast zijn 176 seingevers in de weer om de kruispunten te beveiligen. Op het gehele traject is een parkeerverbod ingesteld. Wagens die langs het parcours staan, laat de politie onmiddellijk takelen.

Alles samen zal het traject van de Tour in elke gemeente een drie uur verkeersvrij gehouden worden. Heel wat handelszaken en banken hingen al bordjes uit dat ze maandag 9 juli hun deur dicht houden.

Dwarsend verkeer op het parcours is zo goed als onmogelijk. Dit kan slechts op de Knokkeweg (N44) in Knesselare tussen de doortocht van de publiciteitskaravaan en de aankomst van de renners en lokaal op het kruispunt Smishoek in Wachtebeke. Enkel voor hulpdiensten maakt men elders een uitzondering.

,,Er is maar een deftige omleiding en dat is via Nederland. Borden ter hoogte van de baan Hulst-Sint-Niklaas op de expresweg N49 raden weggebruikers aan langs Nederland te rijden en verkeer in Maldegem en Kaprijke krijgt dezelfde aanbeveling te lezen. We vrezen wel dat die wegen snel overvol zullen raken. De grootste problemen verwachten we in de buurt van Eeklo waar de N9 niet kan gebruikt worden en in Zelzate waar de expresweg N49 afgesloten is. De brug over het kanaal Gent-Terneuzen blijft de hele tijd gesloten voor de scheepvaart'', zegt commissaris Vlaminck.

Een kort overzicht per gemeente:

KNESSELARE/URSEL Parkeerverbod op reisweg van 8 uur tot 17 uur, verkeersvrij vanaf 13.15 uur. De Knokkeweg kan men dwarsen tot 10 minuten voor aankomst van publiciteitskaravaan en na de doortocht ervan tot kort voor de doortocht van de renners. Er zijn plaatselijke omleidingen.

ADEGEM Parkeerverbod op reisweg vanaf 12 uur, verkeersvrij vanaf 13.30 uur. Plaatselijke omleidingen voorzien.

EEKLO Parkeerverbod op reisweg vanaf 12 uur, verkeersvrij vanaf 13.30 uur. Geen plaatselijke omleidingen, centrum is niet meer te bereiken na 13.30 uur.

LEMBEKE Parkeerverbod op reisweg vanaf 12 uur, verkeersvrij vanaf 13.30 uur. Geen plaatselijke omleidingen.

OOSTEEKLO Parkeerverbod op reisweg vanaf 8 uur, verkeersvrij vanaf 14 uur. Geen plaatselijke omleiding.

ERTVELDE Parkeerverbod op reisweg vanaf 8 uur, verkeersvrij vanaf 14 uur. Plaatselijke omleiding voor verkeer vanuit Rieme.

ZELZATE Parkeerverbod op reisweg vanaf 8 uur, verkeersvrij vanaf 14.20 uur, om de ochtendploeg van de bedrijven in de Kanaalzone de kans te geven op de expresweg te rijden richting Wachtebeke (zo kan men via Nederland richting Eeklo rijden). Verkeer op de expresweg wordt stilgelegd met behulp van motorrijders vanaf 14.20 uur. De provinciale verkeerseenheid van de federale politie zorgt voor filebeveiliging. De Van Parijslaan (R4) wordt afgesloten om 14 uur door de politie van Evergem, hier zorgt de Gentse politie voor filebeveiliging. Het verkeer op de Kennedylaan richting Zelzate wordt afgesloten om 14.20 uur, ook hier zorgt de Gentse politie voor filebeveiliging. ,,We willen er alles aan doen om te vermijden dat een vrachtwagen zou inrijden op een file'', zegt commissaris Vlaminck.

WACHTEBEKE Parkeerverbod op reisweg vanaf 10 uur, reisweg verkeersvrij vanaf 13.30 uur. Dwarsend verkeer is mogelijk op het kruispunt Smishoek. Er zijn geen lokale omleidingen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig