De stiptheidsacties van de brandweer zijn afgelopen nacht begonnen. Op die manier hopen de brandweermannen hun eisenpakket ter waarde van 2,5 miljoen euro te realiseren. Vanmiddag gaan de vakbonden rond de tafel zitten om de plooien glad te strijken. ,,We laten de burger niet stikken. We maken simpelweg geen facturen meer voor onze interventies'', aldus Ronny Gotink van het CCOD.

Gisterennacht begon de brandweer met de aangekondigde stiptheidsacties. Zo hopen ze hun eisenpakket alsnog te realiseren, al staan de brandweermannen al zes maanden in de kou. ,,Men heeft in de media de indruk gewekt dat we de burger in de steek zouden laten als onze eisen niet zouden worden ingewilligd. Dat is een valse voorstelling van de feiten. De Leuvense brandweermannen zullen alle taken doen waarvoor ze werden opgeleid. Bovendien kunnen wij het niet maken dat we de burger in gevaar zouden brengen door niet op te dagen. Zelfs wespennesten zullen we verdelgen. Onze stiptheidsactie bestaat erin om geen facturen meer op te maken. Administratieve en financiële drukkingsmiddelen kunnen ons ook helpen. Het wordt hoog tijd dat er naar ons wordt geluisterd'', aldus Ronny Gotink van het CCOD.


Domme arbeiders
Het tere punt in de kwestie zijn echter de brandwachten. Volgens burgemeester Tobback behoort die taak tot de basisopdracht van de brandweer. Andere stemmen twijfelen daar dan weer aan. ,,Ik wil de brandwachten voorlopig in het midden laten. Deze middag gaan we rond de tafel zitten en hopelijk komen we er dan uit. Burgemeester Tobback heeft laten weten dat sommige evenementen op Leuven in Scène in het water zullen vallen als de brandweer niet aanwezig zou zijn. De burgemeester dreigde zelfs om in de toekomst over te schakelen op een semi-professioneel korps. Ik kan alleen zeggen dat wij niet van plan zijn om de burger in de steek te laten, maar het moet stilaan gedaan zijn om ons als domme arbeiders door het slijk te halen. Als de gouverneur me oproept, zal ik geen seconde twijfelen om mijn job te doen. Als andere personen dat van me eisen, zal ik twee keer moeten nadenken. Afwachten wat de besprekingen opleveren.''