Vlaams minister Paul Van Grembergen (Spirit) vist uit hoe hij de Franstalige muziekschool in Wezembeek-Oppem kan sluiten. De afdeling is onwettig. De Vlamingen reageren enthousiast op het nieuws, de Franstalige meerderheid dreigt ermee ook de Vlaamse muziekschool te sluiten.

Een goede zaak dat we aan het begin staan van een oplossing, noemt DWO-fractieleider Jan Walraet het. De Vlaamse oppositie klaagt het probleem al jaren aan. Een Vlaamse faciliteitengemeente mag alleen kleuter- en basisonderwijs op touw zetten voor Franstaligen. Muziekonderwijs valt daar duidelijk niet onder. De Franstalige muziekafdeling van de academie van Sint-Pieters-Woluwe is volgens de onderwijstaalwet dus al sinds 1971 onwettig in Wezembeek-Oppem.

Daar wil de Vlaamse minister voor Binnenlandse Aangelegenheden nu paal en perk aan stellen. Van Grembergen onderzoekt onder meer wie de Franstalige leerkrachten betaalt. De muziekschool functioneert met geld van de Franstalige gemeenschap, weet Jan Walraet. De facturen voor het loon van het niet-gesubsidieerd Franstalig personeel worden van Woluwe naar Wezembeek-Oppem doorgesluisd. Door schorsing van gemeenteraadsbeslissingen hierover worden deze nu niet meer betaald. De meerderheid gaf tijdens raadszittingen zelf al toe dat de muziekschool onwettig is, aldus Walraet.

Een flagrante leugen, reageert schepen Jean-Pierre Sans (UF). Volgens welke wet is de muziekschool illegaal? Minister Van Grembergen maakt wetten zoals hij ze droomt. Ik begrijp hem niet. Waarom kunnen Vlamingen niet hoffelijk aanvaarden dat hier Franstaligen wonen? Zij hebben ook recht op een beetje cultuur.

Dat het zwaard van Damocles boven de Franstalige muziekafdeling hangt, vindt Sans een trieste zaak. Een schande zelfs. De muziekschool bestaat hier al jaar en dag. Zowel voor Franstaligen als voor Nederlandstaligen. Voor ons is het simpel: sluit de Franstalige afdeling, dan zorgen wij ervoor dat ook de Nederlandstalige afdeling ophoud te bestaan.

Om te ontsnappen aan deze chantage zoekt het kabinet-Van Grembergen een uitweg. Mogelijk kan een scholengroep van het gemeenschapsonderwijs de Nederlandstalige afdeling overnemen of kan vzw De Rand dit onderwijs voor zijn rekening nemen'', luidt het op het kabinet. (VAK)