De Antwerpse politie heeft woensdagmiddag bij een controle van bromfietsen 23 opgefokte exemplaren in beslag genomen, waarvan 3 definitief. De snelste brommers sjeesden 40 km per uur te snel. Ondanks herhaalde politiecontroles lijkt de plaag van opgefokte bromfietsen moeilijk in te dijken.

,,Eén op drie bromfietsen rijdt sneller dan toegelaten'', stelt hoofdinspecteur Jos Stessels al jaren na elkaar vast. Hij leidt de verkeerscel van de Antwerpse politie zone Noord. ,,Ondanks geregelde controles krijgen we dat cijfer maar moeilijk omlaag. De doelgroep wisselt immers steeds.''

Bij een controle woensdagmiddag onderschepten z'n agenten 95 bromfietsen. 23 ervan reden te snel. Toppers waren een klasse A-tuig dat maximum 25 km per uur mag die 67 haalde en een klasse B die 87 km per uur reed in plaats van de toegestane 45.

De bromfietsen zijn voor een periode van 30 dagen in beslag genomen. Een gespecialiseerde garage verwijdert ondertussen de aanpassingen die het tuig sneller doen rijden.


Bromfietsdiefstal
Voor 3 tieners was het verdict harder. Omdat ze al eens gesnapt waren, liet het Antwerpse parket hun opgefokte brommer definitief in beslag nemen. Allemaal krijgen ze ook zware boetes gepresenteerd.

Nog 3 andere bezitters zagen hun bromfiets verdwijnen omdat hij niet verzekerd bleek. 15 bestuurders kregen een proces-verbaal wegens het niet dragen van een helm. Eén bestuurder stond geseind wegens een bromfietsdiefstal.

,,Naast geregelde controles gaan we in de scholen ook langs om te vertellen welke gevaren verbonden zijn aan het rijden met opgefokte brommers'', aldus nog Jos Stessels. ,,De verzekering komt bijvoorbeeld niet meer tussenbeide, waardoor de bromfietser of z'n ouders de veroorzaakte schade uit eigen zak moeten betalen. De remmen zijn absoluut niet berekend op hogere snelheden, waardoor de remafstand serieus toeneemt.'' (WER)