,,Ze hebben de hele gevel van het Vredegerecht op het Bertenplein vakkundig kapot gemaakt. En dat gebeurde eerder al met heel wat andere geklasseerde monumenten in Poperinge. Hoewel de gebouwen geen eigendom zijn van de stad, verwijt ik het schepencollege toch dat ze onze mooiste gebouwen zo maar laten verloederen'', zegt Alfred Marrecau (93), sinds jaren het geweten van het bouwkundig erfgoed in de Hoppestad.

Alfred Marrecau, (kunst)schilder uit de Casselstraat 17 briest wanneer hij zijn vuistdikke dossiers op tafel gooit. Sinds jaar en dag pleit hij ervoor dat monumenten in zijn stad gerestaureerd en gerenoveerd worden met respect voor de leeftijd van de gebouwen.

,,Van een oude vrouw moet je geen tiener willen maken. Je kan ze wel wat opfleuren, maar dan met eerbied voor de jaren. Een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet is de restauratie van de gevel van het Vredegerecht. De prachtig geslepen poreuze gele steen werd onder hoge druk gezandstraald. Nu is die steen zo ruw als beton, en volledig pokdalig. Een echte schande. Vroeger werd een dergelijke gevel met een steenschaaf gereinigd. Ik ging op kruistocht bij ministeries, verantwoordelijken en schepenen. Het is de verdomde plicht van onze burgemeester om de infrastructuur in onze stad te beschermen. Maar hij doet er zich van af met het antwoord dat het geen stadsgebouwen zijn'', fulmineert Marrecau.


Waterstralen
,,Het onderste gedeelte werd volledig kapot gemaakt met een beitel, in plaats van het te schijven. Om alle fouten te verdoezelen, hebben ze alles geschilderd. Zo ook de voordeur, die met een mes moest afgeschaafd worden. Ik wilde op mijn kosten een proef doen met waterstralen, om mijn gelijk te bewijzen. Maar dat mocht niet. Ik wil dan ook dat de stad een proces inspant tegen Monumenten en Landschappen wegens verkloting van het patrimonium'', besluit de kranige Marrecau. (AHP)