Het stadsbestuur van Kortrijk wil met een Fonds voor Sociaal Kapitaal proberen zwakkere doelgroepen aan werk te helpen. De arbeidssituatie is bijzonder moeilijk voor jongeren, vrouwen en allochtonen. Zo is er een strijkatelier in de maak en staan andere projecten in de steigers.

Kortrijk presteert bij de werkloosheidscijfers slecht wat jongeren, vrouwen en allochtonen betreft. De stad scoort zelfs duidelijk minder dan het West-Vlaams gemiddelde. In eerste instantie wil Kortrijk dan ook proberen die bevolkingscategorieën aan het werk te helpen.

Schepen Lybeer: ,,De werkloosheid is vooral vanaf april vorig jaar beginnen toenemen. Ook de langdurige werkloosheid. Zo zijn er jongeren die al meer dan vijf jaar wachten op een job. Met het Fonds voor Sociaal Kapitaal willen we een impuls geven aan de sociale economie in het algemeen en de diensteneconomie in het bijzonder.''


Herbruikbare bekers
Via het sociaal fonds wil Kortrijk minstens een paar tientallen mensen weer aan het werk zetten. Het project herbruikbare bekers is één van de denkpistes. Samen met Imog wil Kortrijk in de hele regio plastic bekers vervangen door herbruikbare bekers. Via het sociaal fonds zouden die bekers beheerd kunnen worden.

De vzw De Poort speelt dan weer met het idee om een fiets- en trottoirteam te ontwikkelen. Dit team moet een overzicht maken van de toestand van de trottoirs. Op het vlak van de vernieuwing van speeltuigen is er ook nog een hoop werk.

Verder doet Car Cleaning Services een aanvraag om een opleidingscentrum voor schoonmaak te starten. Intussen biedt deze firma al 20 werknemers werk op Kanaal 127, het terrein aan de Stasegemsesteenweg dat faciliteiten biedt aan bedrijven die de sociale economie hoog in het vaandel voeren. CCS stelt mensen te werk die niet onmiddellijk op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen.


Was en strijk
Karweibedrijf, eveneens gevestigd op Kanaal 127, is onlangs kunnen starten met het uitgeven van dienstencheques voor schoonmaak en huishoudhulp. De vzw zal nu ook als pilootbedrijf fungeren voor de uitbouw van het nieuwe was- en strijkatelier dat Kortrijk opzet in het kader van de sociale economie. Het gaat hier om industriële strijk en daarvoor wordt samengewerkt met het Bissegemse bedrijf Malysse. De beslissing daarover valt eerstdaags.

Kanaal 127 biedt vandaag werk aan een vijftigtal werknemers. In 2003 ging het project Clarus Cleaning van start als schoonmaakproject, dat zich hoofdzakelijk richt op het onderhoud van grote gebouwen, onder meer kerken.

De cvba Yello werd in februari opgericht en verliet daarmee het warme nest van Kanaal 127. Yello bouwt zijn callcenter nu uit in een nieuwe uitvalsbasis in Harelbeke (Kortrijksesteenweg 321).