Pol De Paepe, oud-voorzitter van het Vlaams Verbond voor Gepensioneerden, ergert zich mateloos aan de toevloed van Franstalige bedelbrieven van zogenaamde liefdadigheidinstellingen in de rusthuizen en bij alleenwonende bejaarden. De geboren Aalstenaar die nu in een serviceflat woont in Erpe-Mere, verzamelde er in enkele weken tijd meer dan zeventig.

,,Bekijk mijn collectie eens'', zegt de wakkere bejaarde (79) terwijl hij tientallen bedelbrieven openspreidt op tafel. De voorbije maanden verzamelde hij bij bejaarde familieleden en vrienden en bij rusthuisbewoners in regio Aalst tientallen bedelbrieven. De meeste zijn in het Frans opgesteld en ze zijn allemaal vrij aanmatigend. Een beetje in de stijl van stort snel een som op dit of dat rekeningnummer want je lenigt daarmee een grote nood en in het hiernamaals zal je daar ongetwijfeld voor beloond worden . De meeste brieven bevatten religieuze symbolen of zijn vergezeld van prentjes van een heilige of van Onze Lieve Vrouw.

,,Niet alleen illustreert die Franstaligheid een chronisch gebrek aan elementair respect voor Vlamingen maar in veel gevallen zijn ze ongetwijfeld pure oplichterij'', stelt Pol De Paepe. ,,Er bestaat allicht een handeltje in adressen van alleenstaanden en bejaarden. Dat kan je zien aan kleine foutjes die in het afleveringsadres geslopen zijn. De bedelbrieven van verschillende origine vertonen allemaal diezelfde foutjes. Veel bejaarden die op die manier gestalkt worden, durven na een tijd niet anders dan zuurverdiende spaarcentjes overschrijven. In enkele uitzonderingen niet te na gesproken, gaat het hier om ernstig misbruik van zwakkeren in onze maatschappij.''

Pol De Paepe wil de bejaarden weerbaar maken tegen die misbruiken en pleit ervoor dat de parketten de activiteiten van bepaalde godsvruchtige bedelaars zouden onderzoeken. Is misbruik van vertrouwen soms niet strafbaar?'' fulmineert de gewezen gepensioneerdenvoorzitter..