Vanavond opent jeugdhuis Achterban voorzichtig zijn deuren in de Doornakkerstraat. Voorzichtig omdat het voorlopige onderkomen op het Heilig-Hart nog niet helemaal in orde is. Voorlopig omdat het stadsbestuur de lokalen aan de Land van Waaslaan een grondige beurt wil geven.

Jeugdhuis Achterban ging open in september 1998. De initiatiefnemers vonden dat er aan de oostrand van Gent nood was aan een ontmoetingsplaats voor jongeren. Bij Achterban zijn die welkom vanaf 14 jaar. In de jeugdclub kunnen alle jongeren terecht om iets te drinken (pas van 16 jaar wordt alcohol geschonken). Bovendien vinden er geregeld activiteiten plaats: optredens van beginnende groepen, film- en spaghetti-avonden.

Omdat Achterban met zijn 80 leden een klein jeugdhuis is, kan het niet over beroepskrachten beschikken en draait alles op vrijwilligers. ,,Het is soms moeilijk voldoende volk te vinden, maar meestal lukt het wel'', zeggen voorzitter Tim De Smedt en public relations-man Johan Volckaert.

Het nieuwe jeugdhuis kreeg van het stadsbestuur onderdak in oude gebouwen van het GITO aan de Land van Waaslaan. Daar vonden ook scoutsgroep De Flamingo's en de Turkse vereniging Pöskuder onderdak. Deze maand wil het stadsbestuur beginnen aan de grondige renovatie van dit uitgeleefde complex. Daarbij staat ook de uitbouw van een fuifzaal op het programma. De werken zullen anderhalf tot twee jaar duren.

In die periode moeten de drie gebruikers uitwijken. Achterban vond onderdak in de gewezen conciërgewoning van de Ambachtsschool in de Doornakkerstraat. Daar was meer werk aan dan gedacht, zodat het jeugdhuis vanavond slechts in mineur kan opengaan. Volgende zaterdag volgt de officiële opening.

,,We hebben hier een pleintje in de buurt, zodat we voortaan ook meer aan sport kunnen doen''. En in september volgen een hele reeks activiteiten op het vijfjarig bestaan te vieren.