De Ryanair-test van Agalev krijgt felle kritiek, onder meer van reizigers die vrijdag op hetzelfde vliegtuig zaten als proefpersoon Danny Venus. Die deed er liefst 6.30 uur reële reistijd over om van de Big Ben in Londen tot aan de Halletoren in Brugge te geraken. En betaalde 263 euro (vliegtuig, taks en openbaar vervoer). Daarmee wilde Agalev bewijzen dat deze korte vliegreis niet alleen milieubelastend is maar ook traag en duur en weinig troeven heeft tegenover trein (vier uur) of ferry (vijf uur).

,,Kan niet'', zegt Martine Matthys, zelf CD&V-raadslid in Brugge. ,,Wij deden het vrijdag in 3.30 uur reële reistijd. We vertrokken om 11.45 uur Belgische tijd (of 10.45 uur Britse tijd) in Liverpool Street en waren al om 15.20 uur thuis in Koolkerke. Met het openbaar vervoer moet een reis van iets meer dan vier uur toch wel het maximum zijn.''

,,Daarbij hebben we voor twee volwassenen en twee kinderen maar 174 euro betaald, openbaar vervoer en vliegtuig samen, een pak minder toch dan de 263 euro van Venus die alleen reisde'', vult Hilde Crevits aan, zelf CD&V-schepen in Torhout.

Ook andere lezers reageren met ongeloof op de reistijd en de prijs. De Ryanair-website wijst alleszins uit dat een ticket heen en terug per persoon en zonder kortingen maar zo'n 80 euro kost.


Niet de vlotste weg
Kan het zijn dat Venus -- te goeder trouw -- niet de kortste weg naar Liverpool Street vond, het metrostation dat rechtstreeks aansluit op de Stansted Express (trein) richting vliegveld?

,,Ik vertrok om 9.15 uur Belgische tijd, ging een kwartier te voet naar Waterloo Station waar ik de metro naar Liverpool Street nam. Op dat traject heb ik bijzonder veel tijd verloren'', zegt Venus. Waarom hij aan Westminster de rechtstreekse metro richting Liverpool Street niet nam, is onduidelijk.

Omdat Ryanair het zo aanbeveelt, zorgde Venus er ook voor dat hij twee uur voor vertrek in de luchthaven was. ,,Helemaal niet nodig'', zeggen Matthys en Crevits. ,,Ryanair staat probleemloos toe dat je tot veertig minuten voor opstijgen incheckt.'' Crevits kwam een uurtje voor inchecktijd aan omdat ze nog inkopen wilde doen, Matthys maar tien minuten, waardoor ze natuurlijk heel wat tijd won.

Waarom Venus zoveel moest betalen, is moeilijk te achterhalen: ,,Ik boekte pas twee dagen voor mijn vertrek. Misschien ligt het daaraan.'' (MCa)