De gemeentelijke basisscholen van Buggenhout en Opdorp willen dat de leerlingen zich meer milieuvriendelijk en veiliger naar hun school verplaatsen.

De gemeenteschool in Opdorp werkt van 12 tot en met 16 mei rond het thema, dat op vrijdag 16 mei vanaf 14.30 uur op een unieke en creatieve wijze vorm moet krijgen.

Directeur Raf Lambrechts en coördinator Pascale Bussens: ,,Bij een bevraging bleek dat slechts 33 procent van onze leerlingen op een milieuvriendelijke manier naar de school te komen. Een bedroevend laag cijfer. Zij organiseerden in samenwerking met VZW Langzaam Verkeer een actie om hier iets aan te veranderen. Gedurende één week werden leerlingen en ouders aangemoedigd met een spaaractie, om op een veilige én milieuvriendelijke manier naar de school te komen. Het streefdoel was 25 procent meer milieuvriendelijke verplaatsingen realiseren. Het resultaat overtrof alle verwachtingen.''

Tijdens die actieweek werd een gemiddelde van 124 milieuvriendelijke verplaatsingen per dag geteld, of 72,9 procent. ,,De leerlingen werden tijdens de actie aangemoedigd via ludieke verrassingen. Ook het gebruik van fietshelmen is met twintig procent toegenomen. Er zijn momenteel zes fietspoolen actief.'' (PDC)