Sacha G. (29) uit Hasselt stond donderdag terecht voor de correctionele rechtbank van Hasselt voor het dodelijk ongeval op 6 januari 2003, waarbij hij de fietsende zusjes Els (15) en Nele Albergs aanreed en dan vluchtmisdrijf pleegde. Els overleefde de klap niet. Tien dagen bleef de doodrijder spoorloos. ,,Ik hoorde een slag en wist dat het een fietser was. Ik raakte in paniek en reed weg,'' zei Sacha G. op de zitting.

De rechter gaf hem een veeg uit de pan door aan te halen dat hij altijd al zijn verantwoordelijkheid ontvluchtte, want hij reed al een tiental jaren zonder rijbewijs. De man slaagde ondertussen voor zijn theoretisch rijexamen.

De politierechter in Hasselt veroordeelde de man op 11 april 2003 tot 2,5 jaar cel en 5.000 euro boete, waarvan de helft met uitstel en een rijverbod van vijf jaar. Tegen het vonnis werd beroep aangetekend, zodat de correctionele rechtbank het dossier behandelde.

Met drie deskundigen en de rechter vond op 30 september 2003 een reconstructie plaats van het dramatisch ongeval op de Nijverheidskaai in Hasselt. Nadat hij de meisjes had aangereden, liet hij de bestelwagen binnen het uur in Balen tot schroot herleiden om zo sporen te wissen. Het voertuig was niet ingeschreven, niet verzekerd en niet gekeurd en hij had geen rijbewijs.


Bestuurder schuldig
Het Openbaar Ministerie vroeg de bevestiging van het eerste vonnis op strafgebied en liet de aansprakelijkheid over aan de wijsheid van de rechtbank, maar zei wel dat de aansprakelijkheid grotendeels of volledig bij de bestuurder ligt.

Meester Luk Delbrouck, raadsman van Sacha G.: ,,Het is een intrieste gebeurtenis. Bij het eerste verslag van de deskundige voor de politierechtbank was mijn cliënt beperkt aansprakelijk. Nu met het nieuwe verslag zal dat veranderen. Het is wel geweten dat het licht van de fiets van Els, die schuin achter haar zus reed, niet werkte. Nieuw is dat de reflectoren van de fietsen wel zichtbaar waren. Mijn cliënt had 2,7 seconden om te reageren en de meisjes te ontwijken. Wij ontkennen de onvoorzichtigheid niet, maar mijn cliënt is niet volledig aansprakelijk. Zijn baas van het werk vroeg hem met de camionette naar de werven te rijden. Zo leerde hij rijden en deed nooit de stap naar een examencentrum. Hij zat vijf maanden in voorhechtenis. Ik vraag een werkstraf te overwegen.''

Meester Willems, raadsman van de ouders van het slachtoffer: ,,Als hij niet was gearresteerd, dan reed hij nu nog rond. Want toen zat hij ook achter het stuur van de auto, die klemgereden werd. Hij heeft met opzet de camionette doen verdwijnen. De fietsen waren voldoende zichtbaar en hij had tijd zat om te reageren. Een gebrek aan kennis in het rijden is de oorzaak van het ongeval. Van voor aan de bestelwagen waren twee linkerkoplampen gemonteerd, zodat de lichtstralen niet schenen zoals het hoorde. Het leven van mijn cliënten is verwoest.''

De rechter tilde er zwaar aan dat de jongeman sinds 1998 bij verstek veroordelingen opliep wegens rijden zonder rijbewijs en niet-verzekerd rijden en zich nooit ging verantwoorden.

  • Vonnis op 4 maart.
  • Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

    Meld je aan en lees gratis ›

    Vul je e-mailadres en wachtwoord in