,,Als u kan bewijzen dat ik druk op het gerecht uitoefende om de robotfoto's niet vrij te geven, neem ik ontslag'', reageert burgemeester Patrick Janssens (SP.A) op de beschuldigingen van Filip Dewinter (Vlaams Blok). Die zegt dat ,,politiek correcten'' de foto's inhielden, omdat het om migranten gaat. Ondertussen vraagt Louis Anken (Vlaams Blok) dat de stad een premie uitlooft om de daders te klissen.

Op de speciale gemeenteraadscommissie Veiligheid over de overvallenplaag, zette burgemeester Patrick Janssens

(SP.A) meteen de toon. ,,Ik heb er geen moeite mee dat het Vlaams Blok een harde oppositie voert en mij daarbij persoonlijk aanvalt. Of het stadsbestuur tracht te destabiliseren, dat is haar rol. Maar dat u de robotfoto's lekt. Dat is politiek bedrijven... ten koste van de veiligheid van de Antwerpenaar. Ik ben zwaar ontgoocheld'', stelde Janssens.

,,Als het gerecht en de speurders menen dat die foto's geheim moeten blijven... U stelt zich in hun plaats. De daders krijgen nu alle tijd om onder te duiken'', voegde de burgemeester daar nog aan toe.

Filip Dewinter verweet het stadsbestuur en het gerecht te laks op te treden. En de rovers vrij spel krijgen door te weinig politie. ,,U zegt dat ik de veiligheid in gedrang breng? Nu hebben wij het nog gedaan. Het zijn de politiek correcten die dat doen. Door belangrijke informatie achter te houden'', verwees Dewinter naar de robotfoto's.

,,Als u kan bewijzen dat ik druk heb uitgeoefend om die robotfoto's in te houden, dan neem ik ontslag. Als dat binnen twaalf maanden niet lukt vraag ik excuses'', reageerde Janssens. ,,Neen, dan moet Dewinter zijn ontslag geven'', voegde onafhankelijk gemeenteraadslid Ludo De Ranter daar aan toe. Janssens vond steun bij de meerderheid. SP.A, VLD, CD&V en Groen! riepen het Vlaams Blok op er geen spelletje meerderheid tegen oppositie van te maken, gezien de ernst van de feiten. Al tikte Ann Coolsaet (VLD) coalitiepartner Philip Heylen (CD&V) op de vingers, omdat die deze week vraagtekens zette bij de steun van de federale regering en politie.

Luc Lemmes (N-VA) stipte nog aan dat de politiehelikopter werd ingezet, maar toch niet veel oplevert. De N-VA verzet zich al langer tegen de overlast van deze luchtsteun .

Ondertussen vroeg ex-politiecommissaris Louis Anken (Vlaams Blok) of de stad een premie zou uitloven. Voor elke tip die naar de daders zou leiden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig