Op 21 en 22 februari heeft het toeristisch magazine Vlaanderen Vakantieland van TV1 het over de industriële archeologie van de Leie. Hierin wordt ook even Izegem aangedaan, in zoverre zelfs dat de programmamakers in de biechtstoel van Paul Berlamont in café Lagaar belandden.

,,Via een magazine kwamen ze op mijn biechtstoel uit'', zegt Paul Berlamont. ,,Wellicht zal die dienst doen als komische noot in hun reportage.'' In elk geval nam Paul de biecht af van Manuela Van Werde van Vlaanderen Vakantieland. Kristof Drubbels, Thijs Coudron en Bart Kerckhof mochten figureren.

De antieken biechtstoel kon Paul destijds op de kop tikken. ,,Met de renovatie van café Lagaar, dat al van 1851 dateert, gingen we hem een mooie plaats geven. Maar dat was niet zo simpel. De enige muur waartegen hij paste vormde tevens de toegang tot de toiletten.''


Penitentie
Uiteindelijk werd doorheen de biechtstoel de toegang naar het sanitair gedeelte van Lagaar gecreëerd. ,,Ik ben een anarchist, hé'', glimlacht Paul breed. ,,Nauwelijks gaat iemand nog te biecht, op die manier wordt de biechtstoel toch wat in ere gehouden. En de echte biecht is nooit ver weg. Vaak fungeren cafébazen achter hun toog als biechtvader...''

,,Die biecht was hoognodig. Het bleek ruim 30 jaar gelden dat Manuela nog te biecht ging. Ik vreesde dat dit een vloed van zonden ging geven, maar het viel al bij al nog mee'', lacht Izegems bekendste snor.

Omdat de presentatrice zo lang niet meer te biecht was gegaan, was een toepasselijke penitentie nodig. ,,Ik heb even moeten nadenken. Maar als ze in haar uitzending café Lagaar vernoemt, zijn al haar zonden vergeven'', klinkt Paul Berlamont heel katholiek.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in