Herman Balthazar legt op 1 december zijn ambt als provinciegouverneur neer. Dat kondigde hij gisteren zelf aan. Balthazar, die op 4 maart 66 jaar wordt, zal het ambt in negentien jaar en zes maand uitgeoefend hebben. Hij is al Oost-Vlaams provinciegouverneur sinds 1985. De Vlaamse regering besliste onlangs dat gouverneurs op hun 65ste met pensioen moeten.

Herman Balthazar benadrukt wel dat hij een aantal belangrijke projecten verder wil afwerken. Hij noemt onder meer de nautische toegankelijkheid van Gent-Terneuzen, de strategische planning rond de havens van Gent en Antwerpen en federale opdrachten rond civiele veiligheid, rampenplanning en politionele werking.

Wie Herman Balthazar zal opvolgen, is nog niet beslist, maar hoogstwaarschijnlijk zal de volgende gouverneur van Oost-Vlaanderen een liberaal zijn. Daarvoor circuleren de namen van Vlaams parlementslid André Denys, fractieleider in de Senaat Paul Wille en de Gentse schepenen Geert Versnick en Sas van Rouveroij. Maar ook de Geraardsbergense burgemeester Guido De Padt en Vlaams parlementslid Patrick Lachaert worden genoemd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig