Kansarmen kunnen voortaan voor een warm middagmaal terecht in het sociaal restaurant De Oogst. De Oogst is een arbeidszorgcentrum dat afhangt van het Sint-Ferdinandinstituut in Lummen. Het project loopt in samenwerking met het OCMW van Leopoldsburg met steun van het leger.

,,Wij willen laaggeschoolde, langdurig werklozen helpen aan een vrijwillige tewerkstelling in het kader van de arbeidszorg'', zegt coördinator Aloïs Van Grieken. ,,De beoogde klantengroep komt eten aan een tarief, dat aangepast is aan het inkomen of vervangingsinkomen. Maximaal kunnen er in het restaurant 24 gasten terecht. Verder willen wij hun vaak eenzijdige voedingspatronen doorbreken door het aanbieden van een gevarieerde maaltijd. Het restaurant wil ook een meerwaarde betekenen voor onze werking''.

Wie moet rondkomen met een bestaansminimum (leefloon) of met steun van het OCMW krijgt een resto-pas . Zij betalen slechts 101 frank (2,5 euro). Het OCMW past de rest bij. ,,Om te vermijden dat kansarmen geen warme maaltijd kunnen nuttigen'', zegt Aloïs. De maaltijd bestaat uit soep, een hoofdschotel en een dessert en wordt de dag zelf bereid. Om organisatorische redenen moet men minstens één dag op voorhand inschrijven in De Oogst. De bereiding en de bediening gebeuren door de cliënten met de hulp van het kaderpersoneel. Het restaurant is open op dinsdag- en donderdagmiddag om 12 uur en de maaltijd wordt gelijktijdig opgediend. Op tijd komen is dus wel de boodschap!


Leger
Het OCMW zal nu het initiatief bekend maken aan de doelgroep. De 1ste Gemechaniseerde Brigade, sponsor van De Oogst, bekostigde de inrichting van het restaurant met een deel van de opbrengst van de opendeurdag. Eerder al zorgde de brigade voor een industriële koelkast, een bakoven en een kneedmachine.

Een nieuw initiatief van De Oogst is het kippenproject in samenwerking met Regionale Milieuzorg. Het centrum engageert zich om 49 kippen, afkomstig uit legbatterijen, te verzorgen en fungeert ook als afhaalpunt voor kippen voor de verwerking van keukenafval. ,,Het zijn er maar 49'', grapte brigadecommandant De Muyer, ,,omdat je bij 50 kiekens een ondernemingsraad nodig hebt''.

  • Sociaal restaurant De Oogst, F. Vanbaelstraat 6 in Leopoldsburg, 011-34.88.41.