Bij Animal Express in de Roekhout in Groot-Bijgaarden brak zaterdagavond brand uit in een loods. Alle dieren konden geëvacueerd worden en er vielen geen gewonden. De schade aan de loods loopt wel in de honderdduizenden.

Een wegenwachter van Touring Wegenhulp merkte zaterdagavond rond 21 uur rook en vlammen op in een hangar vlakbij de E40 in Groot-Bijgaarden. Hij verwittigde onmiddellijk de dienst 100. De brandweer van Asse rukte uit met twee tankwagens en twee pompwagens naar het dierenbedrijf Animal Express. Bij aankomst van de eerste blusploeg sloegen de vlammen al door het dak van de hangar. De federale politie van de verkeerspost Anderlecht kwam ook er plaatse om er voor te zorgen dat de bestuurders op de E40 niet vertraagden om als ramptoerist de brand te volgen.

De brandweerlui gingen de vuurzee te lijf met verschillende waterlansen en hadden de brand na een goed half uur onder controle. Uitbreiding naar de rest van de loods werd door de brandweerinterventie voorkomen.

De brand begon aan een hoop stro aan de ingang van de loods en is mogelijk veroorzaakt door een technisch defect. Een deel van de loods en het dak werden volledig in de as gelegd.

De brandweerlui, samen met de eigenaars, haalden tientallen hondenkorven met een zestigtal honden en zes hangbuikvarkens uit de loods. Ze lieten de dieren naar verse lucht happen in een nabijgelegen hoenderhok. De dieren bleven ongedeerd, maar sloegen zwart uit door de rook. Ze werden dan met behulp van de politie, brandweer en eigenaars in grote bakken naar een andere loods gebracht om er de rest van de nacht te kunnen bekomen van de emoties.

De brandweer had nog een uur werk met het verwijderen van smeulend hooi en papiersnippers. De schade aan de loods loopt in de honderduizenden. (PI/JHW/BPV)