Een te laat opgemerkte brand in een tweewoonst in het Asses gehucht Koudertaveerne, is in de vroege en nevelige zaterdagochtend fataal geëindigd voor bewoners Lisette Vlaes (40) en haar man Erik Heymans (47). Haar broer Jozef Vlaes (43) wist zich met zijn vrouw Lucretia Gaudius (37) en hun zoon Stijn (13) in veiligheid brengen. De woning ging volledig in de vlammen op.

De slachtoffers woonden in het achterste deel van de dubbele woonst. Het geredde gezin betrok het andere deel. De brand ontstond in het achterste deel van de wat verborgen gelegen dubbele woning langs de Edingsesteenweg. Omdat de bewoners zelf niets merkten, duurde het even eer op het vroege uur de buren onraad roken. De naaste buurvrouw, Jeanne Wauters, sloeg iets voor zes uur als eerste alarm. Zij rook onraad toen ze het rolluik van haar slaapkamerraam optrok.

Ook haar overbuur Lieve De Pauw en de bewoners van de andere villa in het zijwegje, Fred Van der Cammen en Suzanne Van Huynegem, waren al vroeg op en kregen snel door dat er meer aan de hand was dan een vrij dichte nevelbank.

,,De vlammen sloegen al door het raam en de deur van het achterste deel'', doet Jeanne Wauters haar verhaal. ,,Ik verwittigde onmiddellijk de brandweer en rende toen naar achteren om te zien of Lucretia en haar gezin al buiten waren. Ik besefte onmiddellijk dat voor Lisette en haar man geen hulp meer kon baten. Hun auto stond voor de deur, dus ze waren thuis.''

,,Samen met de buren begonnen we aan de brievenbus van Lucretia te rammelen om haar gezin te wekken. Ik liep af en toe naar de straat om de brandweer op te wachten, want je kan de woning slecht zien vanop de steenweg.''

,,Ik hoorde gestommel, maar ik dacht dat onze kleine aan het rommelen was'', getuigt Lucretia. ,,Onze slaapkamer is beneden, de zijne vlak boven ons. Maar nee, moeder, ik doe niets , riep hij terug. Dan merkten we dat de buren de aandacht probeerden te trekken. Pas toen ik de slaapkamerdeur opende rook ik een brandgeur in de gang en begon ik te beseffen dat het brandde. Nee, ook ons hondje had niets gemerkt. Hij is al oud en zat stilletjes voor de deur.''

Toen de brandweer toesnelde stond na het achterste deel intussen ook het dak van de middenbouw van de opgeknapte hoeve al in lichterlaaie. Rond acht uur was het vuur bedwongen en werden op het gelijkvloers de verkoolde lijken van de zus en de schoonbroer gevonden. De slachtoffers hadden elkaar pas enkele jaren geleden leren kennen in een psychiatrische instelling waar ze beiden een tijdje hadden verbleven. Ze stonden nog steeds onder medisch toezicht.

Het geredde gezin werd in de eerste uren na het drama opgevangen door de buren. Wat van hun woning nog overbleef is vernield door de tonnen bluswater. Het gezin had het hoevetje in 1987 gekocht en stapsgewijs gerenoveerd. Van de vroegere varkensstal werd een tweede woonst gemaakt, waar de zus van Vlaes introk. Het dakloze gezin kan voorlopig intrekken bij de moeder van Jozef Vlaes aan de Kalkoven.

De deskundige kon de oorzaak van de brand niet achterhalen door de grote ravage die het vuur had aangericht en omdat de brandweer zowat de hele inboedel buitengooide om het vuur in de kiem te smoren.