Het El Quaeda-terroristennetwerk van Osama Bin Laden wordt grotendeels gefinancieerd door diamanthandel in Antwerpen. Dat blijkt, volgens de Amerikaanse gezaghebbende krant The Washington Post, uit de gegevens van Westerse inlichtingendiensten. De Antwerpse Hoge Raad voor Diamant reageert uiterst verbaasd.

The Washington Post citeert enkele bronnen binnen Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten. Volgens hen heeft El Quaeda de afgelopen jaren miljoenen dollars verdiend met de handel in zogenaamde bloeddiamanten uit Sierra Leone. Spilfiguur in de handel is naar verluidt Ibrahim Bah, een medewerker van El Quaeda en ex-strijdmakker van Osama Bin Laden in Afghanistan. De Senegalees Bah regelde volgens The Post de aankoop van edelstenen in Afrika. Hij kocht ze van het Siera Leoneese rebellenleger RUF, dat met de opbrengst de gruwelijke burgeroorlog in het West-Afrikaanse land financiert. De diamanten werden vervolgens door twee Antwerpse Libanezen van Liberia naar Antwerpen getransporteerd en op de markt gegooid. Op die manier rijfde El Quaeda volgens de inlichtingendiensten miljoenen aan dollars binnen.

De Antwerpse Hoge Raad voor Diamant reageert uiterst verbaasd op het nieuws. Woordvoerder Yoeri Steverlynck wijst erop dat de twee Libanese handelaars die genoemd worden, niet geregistreerd zijn in ons land. ,,Ze zijn geen lid van de Diamantbeurs, we kennen ze ook niet als tussenpersonen. De twee heren zijn illustere onbekenden in de Antwerpse diamantmiddens'', zegt Steverlynck.

Het is niet de eerste keer dat Antwerpen met de vinger wordt gewezen als draaischijf voor de handel in bloeddiamanten uit Sierra Leone en Angola. De internationale gemeenschap protesteert tegen dat soort handel omdat de lokale krijgsheren de opbrengsten gebruiken voor hun burgeroorlogen. Antwerpen nam daarom de voorbije jaren initiatieven om de handel in illegale diamanten te verhinderen.

,,Het controlesysteem dat de HRD heeft opgezet maakt het toezicht op de handel vandaag veel strenger'', zegt Steverlynck. ,,Sinds oktober 2000 werken we met certificaten voor diamanten uit Sierra Leone. Er gaat geen enkele diamant dat land nog uit zonder officieel document.''

Steverlynck vermoedt daarom dat de handel in bloediamanten zich vooral voor 2000 afspeelde. Een vaststelling waarmee de inlichtingendiensten het niet eens zijn. Volgens hen is de handel vooral de maanden voor de WTC-aanslag gevoelig gestegen.