De Ekerse Putten blijven gesloten voor het publiek. De politie wil er zeker van zijn dat het recreatiedomein niet besmet is met een levensgevaarlijke rattenbacterie. Die bacterie velde vorige week een Nederlandse duiker na een bezoek aan de putten. De man ligt sindsdien in de coma. De sluiting kan nog dagenlang duren. De waterstalen worden onderzocht in een Zwitsers labo.

Alle toegangswegen tot het recreatiedomein Muisbroek zijn zaterdagochtend door de politie met nadarhekken afgesloten. De putten zijn niet enkel verboden terrein voor hobbyduikers, maar ook voor wandelaars.

De strenge maatregelen zijn genomen nadat bekend raakte dat een duiker uit Breda in de putten besmet raakte met een levensgevaarlijke rattenbacterie. De man, aangesloten bij de Antwerpse duikclub CVD, ligt sinds vorige week in een coma. Volgens de diagnose van de artsen van het ziekenhuis in Breda lijdt de man aan de Ziekte van Weil. Een ziekte die je enkel kan oplopen door contact met rattenurine. Een korte navraag in de familie- en kennissenkring van het slachtoffer leerde dat de duiker heel waarschijnlijk in Ekeren besmet is.

Omdat de bacterie niet enkel in het water, maar ook langs de waterkant kan overleven, besliste de Antwerpse politie het domein volledig af te sluiten. Muisbroek wordt pas opnieuw vrijgeven als de resultaten bekend zijn van de waterstalen die het Centrum voor Lucht- en Waterverontreiniging heeft genomen dit weekeinde. De stalen worden overgebracht naar een labo in Zwitserland omdat geen enkel labo in België de tests kan uitvoeren. De politie beklemtoont dat het gaat om voorzorgsmaatregelen. ,,Het is niet helemaal zeker dat het slachtoffer in Ekeren is besmet'', zegt politiewoordvoerster Lea De Bie.

Avos, de koepelvereniging van de Antwerpse duikclubs, deelt die scepsis. ,,Het lijkt ons eigenlijk heel onwaarschijnlijk dat enkele ratten het massale waterbestand van de putten kunnen vervuild hebben'', zegt voorzitter Rudi Baert. Toch heeft hij alle leden van de club gewaarschuwd. ,,Aangezien nog tientallen andere duikers na de besmettende duik te water zijn gegaan, moeten we inderdaad rekening houden met andere slachtoffers. Daarom vragen we alle leden om onmiddellijk een arts te raadplegen als ze ziektesymptomen vertonen.''

De laboresultaten van de waterstalen worden pas ten vroegste binnen enkele dagen verwacht.