In De Haan werd een Cat-sittersclub opgericht. Het gaat hier dus niet om een of andere vorm van dierenmishandeling door op katten te zitten. Integendeel, naar analogie met babysitten gaat het om een kattenoppasdienst. De Cat-sitters club heeft vooral een sociale achtergrond.

,,Het initiatief vonden we bij de Duitse dierenbescherming in Keulen, Die Stadtkatze en was aanvankelijk een vriendenclubje,'' vertelt initiatiefneemster Jeannine Strubbe.

,,Bij de apotheek in De Haan vernamen we dat sommige mensen, vooral ouderen en alleenstaanden, problemen hadden met hun katten bij een opname in het ziekenhuis. Sommigen stelden een opname zelfs uit omdat ze geen oplossing vonden voor hun huisgenootjes.''

De club telt zo'n dertig leden. ,,Het meterschap van de vereniging werd opgenomen door de weduwe van wijlen schepen Daniel Verleye uit Oostende. Hij was de eerste schepen van dierenwelzijn in ons land, en bij ons weten ook de enige,'' stelt ze.

  • Hoe werkt de Cat-sitters club? Neem ik contact met hen op wanneer ik op reis ga?
  • Jeannine Strubbe: ,,Neen, dan moet je zelf een oplossing zoeken. We komen enkel tussen bij noodgevallen. Wanneer je opgenomen wordt in een ziekenhuis, of plots ziek wordt en er geen mogelijkheid tot opvang is, dan komen wij tussen. Reizen zijn geen onvoorziene omstandigheden. De service is gratis, maar we vragen wel dat de persoon lid wordt van de club. Dat lidgeld kost 100 frank per jaar,'' aldus de voorzitster. (LD)

  • De vzw Cat-sittersclub De Haan is bereikbaar via de voorzitster, Jeannine Strubbe op telefoonnummer 0486-51.91.38.