Jongeren die volledig autonoom een tentoonstelling in het Groeningemuseum opzetten. Enkele jaren geleden leek het nog verre toekomstmuziek, maar in een stad die zich opmaakt voor Brugge 2002 raakt veel in een stroomversnelling. Zaterdagavond presenteerde een twintigtal jongeren tussen 14 en 18 jaar Kunstbeen II: Arti-Shock , een intrigerende expositie waarbij ze werken uit het museum confronteren met hun eigen ideeën.

Voor de tentoonstelling kon een groep jongeren onder leiding van Romanie Dendooven, conservator van het project, vrijuit te werk gaan. Ze liepen alle zalen van het Groeningemuseum af en kozen uiteindelijk vijftien werken, een mix uit de oude en hedendaagse collectie. Die werken lieten ze naar één zaal van het museum brengen. Ze schikten ze naar eigen goeddunken en plaatsten bij elk werk een soort commentaar, om de confrontatie tussen heden en verleden aan te gaan en het sacrale karakter van de museale context te doorprikken.


Stoel
Zo plaatsten ze voor Georges Vantongerloo enkel een stoel, ,,om de opeenstapeling van kubussen, piramides en balken helemaal tot je door te laten dringen'', aldus Dendooven. Het doek Schipbreuk van Claude Joseph Vernet werd in een donkere ruimte opgesteld en met een zwart gordijn afgesloten. Stroboscopen moeten de onheilspellende sfeer van het schilderij ondersteunen. Ook Marcel Broodthaers haalde de selectie. Hij wordt geconfronteerd met... het witte licht van een diaprojector.

,,Oiseau de guerre van Bram Bogart koppelen we aan een door Canvas uitgezonden oorlogsdocumentaire,'', aldus Dendooven, ,,want we linken de werken aan film, fotografie, poëzie, muziek en zelfs stripverhalen.''

Alles bij elkaar een fraaie inspanning van deze Brugse jongeren, en een mooi initiatief van de Stedelijke Brugse Musea, dat kadert in de nieuwe aanpak van de publiekswerking. Toch ontbreekt er volgens ons nog iets aan de expo en dat is een ruimere inbreng van muziek, bij uitstek het medium om jongeren -- de expo richt zich naar de leeftijdsgroep 12 tot 18 jaar -- te lokken. Groeningsmuseum goes soundscapes, techhouse en hiphop? Ooit zou het er moeten van komen.

  • De tentoonstelling Kunstbeen: Arti-Shock loopt nog tot zondag 18 november, dagelijks van 9.30 tot 17 uur, in het Groeningemuseum, Dijver 12. Op dinsdag is het museum gesloten. Gratis toegang.